Elgen er tilbage i Danmark som naturplejer

Lignende artikler

Elgen er tilbage i Danmark. I første omgang fem kalve, men to tyre og tre elgkøer følger. Pressefoto.
Elgen er tilbage i Danmark. I første omgang fem kalve, bestående af to hanner (tyre) og tre hunner (køer). Pressefoto.

Efter 5000 års fravær er elgen nu tilbage i Danmark!

I dag skrives der historie når 5 svenske elgkalve udsættes i Lille Vildmose i det østlige Himmerland. Lille Vildmose er et af Danmarks mest unikke naturområder, hvor der bl.a. lever kongeørn som et af de få steder i landet. Elgene skal bidrage til naturpleje og genskabe en naturlig dynamik i området sammen med den eksisterende bestand af kronvildt.

Elgene skal gå i en stor indhegning.
Elgene kommer ikke til at gå helt frit selv om de får vide rammer. Indtil videre er planen at elghegnet får en omkreds på 29 km. I første omgang sluses elgene dog forsigtigt ud. Først skal de gå i en lille fangefold, en såkaldt boma. Derefter bliver dyrene sluset ud i et vinterhegn, hvor medarbejdere fra Aage V. Jensen Naturfond og Aalborg Kommune kan følge elgenes tilstand. Derefter åbnes op for en større udslusningshegning inden de til sidst skal gå i det store mellemområde mellem Høstemark Skov og Tofte Mose.

God naturplejer på vådbundsarealer.
Elgen er særlig god til at lave naturpleje i meget våde områder, da de gerne går ud på vådbundsarealer i højere grad end krondyrene. Det er håbet at elgen, som engang var naturligt hjemmehørende, igen kan bidrage til dynamik i området ved at æde træer og buske – og derved hindre at vildmosefladen lukker til i krat.

“Elgene bliver et vigtigt bidrag til at genskabe et område, hvor vi tilstræber at udvikle højmosen frem mod et økosystem i naturlig balance.” Det siger Hans Henrik Henriksen, der er rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune. “Jeg forventer samtidig, at en voksende elgbestand vil medvirke til at profilere Lille Vildmose, som en sand naturperle og en uvurderlig attraktion – ikke kun for Aalborg Kommune, men for hele Danmark”, tilføjer han.

Elgen er på vej tilbage som naturplejer i Danmark efter 5000 års fravær.
Den 19. november 2015 kom elgen tilbage som naturplejer i Danmark efter 5000 års fravær.

På sigt gode muligheder for at opleve elge.
Det vil i fremtiden, efter planen, være muligt at køre ind i området hvor elgene lever. Den eksisterende offentlige vej, der går igennem Vildmosen ved Portland Mose vil blive udstyret med fæ-riste som biler kan passere, men ikke elge, erfarer NaturGuide.dk.

Det bliver dog ikke muligt for publikum at se dyrene lige med det samme. Det oplyser Anders Skov, direktør i Aage V. Jensen Naturfond. “Vi glæder os til at kunne vise publikum dyrene i naturlige omgivelser, men vi må væbne os med tålmodighed lidt endnu, før vi slipper publikum løs i elgenes del af Vildmosen. Elgene har brug for fred og ro for at akklimatisere sig til den danske natur.”

I første omgang er det fem kalve, der kommer til Lille Vildmose. Elgene kommer fra to svenske dyreparker.
/MR
Kilde: Dr.dk, Nordjyske.dk, pressemeddelelse fra Aage V. Jensen Naturfond og Aalborg Kommune.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close