Elgen er tilbage i Danmark som naturplejer

Elgen er tilbage i Danmark. I første omgang fem kalve, men to tyre og tre elgkøer følger. Pressefoto.
Elgen er tilbage i Danmark. I første omgang fem kalve, bestående af to hanner (tyre) og tre hunner (køer). Pressefoto.

Efter 5000 års fravær er elgen nu tilbage i Danmark!

I dag skrives der historie når 5 svenske elgkalve udsættes i Lille Vildmose i det østlige Himmerland. Lille Vildmose er et af Danmarks mest unikke naturområder, hvor der bl.a. lever kongeørn som et af de få steder i landet. Elgene skal bidrage til naturpleje og genskabe en naturlig dynamik i området sammen med den eksisterende bestand af kronvildt.

Elgene skal gå i en stor indhegning.
Elgene kommer ikke til at gå helt frit selv om de får vide rammer. Indtil videre er planen at elghegnet får en omkreds på 29 km. I første omgang sluses elgene dog forsigtigt ud. Først skal de gå i en lille fangefold, en såkaldt boma. Derefter bliver dyrene sluset ud i et vinterhegn, hvor medarbejdere fra Aage V. Jensen Naturfond og Aalborg Kommune kan følge elgenes tilstand. Derefter åbnes op for en større udslusningshegning inden de til sidst skal gå i det store mellemområde mellem Høstemark Skov og Tofte Mose.

God naturplejer på vådbundsarealer.
Elgen er særlig god til at lave naturpleje i meget våde områder, da de gerne går ud på vådbundsarealer i højere grad end krondyrene. Det er håbet at elgen, som engang var naturligt hjemmehørende, igen kan bidrage til dynamik i området ved at æde træer og buske – og derved hindre at vildmosefladen lukker til i krat.

“Elgene bliver et vigtigt bidrag til at genskabe et område, hvor vi tilstræber at udvikle højmosen frem mod et økosystem i naturlig balance.” Det siger Hans Henrik Henriksen, der er rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune. “Jeg forventer samtidig, at en voksende elgbestand vil medvirke til at profilere Lille Vildmose, som en sand naturperle og en uvurderlig attraktion – ikke kun for Aalborg Kommune, men for hele Danmark”, tilføjer han.

Elgen er på vej tilbage som naturplejer i Danmark efter 5000 års fravær.
Den 19. november 2015 kom elgen tilbage som naturplejer i Danmark efter 5000 års fravær.

På sigt gode muligheder for at opleve elge.
Det vil i fremtiden, efter planen, være muligt at køre ind i området hvor elgene lever. Den eksisterende offentlige vej, der går igennem Vildmosen ved Portland Mose vil blive udstyret med fæ-riste som biler kan passere, men ikke elge, erfarer NaturGuide.dk.

Det bliver dog ikke muligt for publikum at se dyrene lige med det samme. Det oplyser Anders Skov, direktør i Aage V. Jensen Naturfond. “Vi glæder os til at kunne vise publikum dyrene i naturlige omgivelser, men vi må væbne os med tålmodighed lidt endnu, før vi slipper publikum løs i elgenes del af Vildmosen. Elgene har brug for fred og ro for at akklimatisere sig til den danske natur.”

I første omgang er det fem kalve, der kommer til Lille Vildmose. Elgene kommer fra to svenske dyreparker.
/MR
Kilde: Dr.dk, Nordjyske.dk, pressemeddelelse fra Aage V. Jensen Naturfond og Aalborg Kommune.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE