Elefantlarven med de falske kæmpeøjne

Lignende artikler

Dueurtsværmerens markante larve.

Dueurtsværmeren (Deilephila elpenor) er en smuk og iøjnefaldende aftensværmer i eksotiske tropefarver – særligt undersiden er markant lyserød – faktisk ligesom blomsten Dueurt, hvor aftensværmeren gerne lægger sine æg.

Særpræget larve vækker opsigt.
Det er dog oftest den store, i øjnefaldende larve der hvert år i august vækker opsigt. Englænderne kalder den for Elephant Hawk-moth. Elefant-høgen! “Elephant”-delen af navnet er navngivet fra larvens udseende. Den store larve har en snabellignende sektion lige bag hovedet. “Snablen” kan udvides eller trækkes tilbage som en defensiv beskyttelse. Når larven føler sig truet trækker den hovedet ind i “snablen” som en skildpadde trækker hovedet ind i skjoldet. Det beskytter hovedet mod fare og har den ekstra fordel at forkroppen fortykkes og får de fire øjetegninger på forkroppen til at se meget større ude. De store, falske skræmmeøjne skal afholde fjender fra at æde larven.

Hvert år i august får vi her på NaturGuide.dk en del henvendelser fra folk, der har iagttaget den store larve, der kan ses fra august til ind i september. Den voksne Dueurtsværmer lægger gerne sine æg på planten dueurt, deraf det danske navn. Æggene og senere larverne findes dog også på gederams, men også af og til på havens fuchsia.

Flere farvenuancer.
Larven forekommer i flere farvenuancer fra brun til koksgrå og næsten sort. Nogle varanter optræder som helt grønne larver. De har dog alle de særprægede falske øjne, der får larven til at ligne lidt en slange, når den trækker hovedet ind i kroppen.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,403FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close