Elefantlarven med de falske kæmpeøjne

Lignende artikler

Dueurtsværmerens markante larve.

Dueurtsværmeren (Deilephila elpenor) er en smuk og iøjnefaldende aftensværmer i eksotiske tropefarver – særligt undersiden er markant lyserød – faktisk ligesom blomsten Dueurt, hvor aftensværmeren gerne lægger sine æg.

Særpræget larve vækker opsigt.
Det er dog oftest den store, i øjnefaldende larve der hvert år i august vækker opsigt. Englænderne kalder den for Elephant Hawk-moth. Elefant-høgen! “Elephant”-delen af navnet er navngivet fra larvens udseende. Den store larve har en snabellignende sektion lige bag hovedet. “Snablen” kan udvides eller trækkes tilbage som en defensiv beskyttelse. Når larven føler sig truet trækker den hovedet ind i “snablen” som en skildpadde trækker hovedet ind i skjoldet. Det beskytter hovedet mod fare og har den ekstra fordel at forkroppen fortykkes og får de fire øjetegninger på forkroppen til at se meget større ude. De store, falske skræmmeøjne skal afholde fjender fra at æde larven.

Hvert år i august får vi her på NaturGuide.dk en del henvendelser fra folk, der har iagttaget den store larve, der kan ses fra august til ind i september. Den voksne Dueurtsværmer lægger gerne sine æg på planten dueurt, deraf det danske navn. Æggene og senere larverne findes dog også på gederams, men også af og til på havens fuchsia.

Flere farvenuancer.
Larven forekommer i flere farvenuancer fra brun til koksgrå og næsten sort. Nogle varanter optræder som helt grønne larver. De har dog alle de særprægede falske øjne, der får larven til at ligne lidt en slange, når den trækker hovedet ind i kroppen.
/NL

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
Annonce
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close