Efterlysning: Døde pindsvin.

Lignende artikler

Trafikdræbt pindsvin. Foto: Edal Anton Lefterov, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.
Trafikdræbt pindsvin. Foto: Edal Anton Lefterov, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Indsamling af trafikdræbte pindsvin skal give ny viden og hjælpe de piggede pattedyr.

Af naturskribent Søren Olsen.

Biolog og ph.d.-studerende Sophie Lund Rasmussen er i fuld gang med at undersøge, hvordan pindsvinene har det. Foto: Tue Sørensen.
Biolog og ph.d.-studerende Sophie Lund Rasmussen er i fuld gang med at undersøge, hvordan pindsvinene har det. Foto: Tue Sørensen.

Hvis man er vild med pindsvinenes puslen i haven, kan man blive helt ked af det, når man ser det ene døde pindsvin efter det andet i vejkanten. Men nu kan de døde pindsvin være med til at løse nogle gåder for videnskaben. For selvom man hver aften kan se pindsvin tøffe rundt i haver og på veje, er der noget mystisk ved det lille stikkende dyr.

Overraskende nok ved biologerne ikke alverden om pindsvinet, og derfor beder de nu danskerne om hjælp. Biolog og ph.d.-studerende Sophie Lund Rasmussen fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet er projektleder på en undersøgelse af, hvordan det står til med Danmarks pindsvin. Over de sidste 10 år er pindsvinet gået 30 procent tilbage i England, og det kan godt give anledning til bekymring i Danmark. For omstændighederne i England og Danmark er nemlig ikke så forskellige.

Til sine undersøgelser efterlyser hun hjælp fra danskerne. Trafikdræbte pindsvin kan afleveres på en af de over tyve indsamlingsstationer, der findes over hele landet. De nærmere adresser finder man på hjemmesiden: www.sdu.dk/pindsvin.

De døde pindsvin skal hjælpe forskerne med at finde svar på en masse spørgsmål. Man vil for eksempel gerne vide, om der er særlige risikoområder, hvor pindsvin bliver kørt over. Og om de er i risiko for indavl, hvis de mange veje gør det svært for dem at få kontakt til andre bestande. Deres helbredstilstand skal også undersøges. Helt specifikt vil forskerne tage prøver fra pindsvinene og undersøge deres tarme, tænder og organer.

Projektet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet og Naturama i Svendborg. Indsamlingen af trafikdræbte pindsvin slutter i december 2016.

På indsamlingsstationernestår der en stander, der indeholder nærmere vejledning om, hvad man skal notere sammen med det døde pindsvin. Foto: Sophie Lund Rasmussen.
På indsamlingsstationerne står der en stander, der indeholder nærmere vejledning om, hvad man skal notere sammen med det døde pindsvin. Indsamlingen af trafikdræbte pindsvin slutter i december 2016. Foto: Sophie Lund Rasmussen.

Sådan kan du hjælpe:
 Saml et trafikdræbt pindsvin op og noter nøjagtigt hvor du fandt det.
– Aflever pindsvinet på en af landets 23 indsamlingsstationer, som findes på www.sdu.dk/pindsvin.
– Husk at passe på dig selv og andre i trafikken, når du samler det døde pindsvin op.
– Indsamling af trafikdræbte pindsvin på private veje bør kun ske efter aftale med lodsejeren.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close