Dværgspidsmusen – Danmarks mindste pattedyr

Dværgspidsmusen vejer kun mellem 2-6 gram og er således Danmarks mindste pattedyr. Den lille krop har et hjerte, der hamrer afsted med hele 900-1400 hjerteslag i minuttet. Til sammenligning er en mand i løb måske oppe på en puls omkring 200.

Dværgspidsmus
Dværg-spidsmusen er Danmarks mindste pattedyr. Foto: Rudmer Zwerver – Dreamstime.com.

Dværgspidsmusen (Sorex minutus) er et hektisk, lille dyr med et stort energibehov og et højt stofskifte. Det er ikke usædvanligt at dværgspidsmusen hver dag spiser sin egen vægt i føde.
Faktisk er dværgspidsmusen slet ikke en mus – trods navnet. Den er ikke engang en gnaver, men hører i stedet til gruppen af insektædere ligesom pindsvinet.
Mellem bladene i skovbunden eller græsset på engen finder det lille dyr sin føde – ofte orme, snegle og insekter.

Forsvarer sig ved at smage grimt

Det er ikke let at forsvare sig mod fjender når man er så lille, men spidsmusene kan alligevel et trick. De udskiller et sekret, der får dem til at lugte og smage grimt – og det afholder dem ofte fra at blive spist, hvis den møder en erfaren ræv. Ikke alle er dog kostforagtere. Sløruglen er en af de fjender, der gerne tager spidsmus – på trods. På samme måde kan man opleve huskatte fange – lege – og til sidst dræbe spidsmus, men uden dog at de bliver spist.

Lang forhistorie

Spidsmus hører til blandt Jordens ældste pattedyr. Fossile fund dokumenterer spidsmusens eksistens allerede sidst i Eocæn-perioden for ca. 40 mio. år siden. Til sammenligning har det moderne menneske kun eksisteret i få hundrede tusinde år. De ældste fossiler efter de første anatomisk moderne mennesker menes at være mellem 200.000 og 300.000 år gamle.

Herhjemme bliver spidsmusen kun omkring 1 år gammel. Efter ynglesæsonen (april-oktober) dør forældrene, og de overvintrende unger bliver først kønsmodne næste forår.

Verdens mindste pattedyr

Pygmæ-spidsmus – verdens mindste pattedyr, fotograferet på en tommelfinger. Foto: Trebol-a, CC BY-SA 3.0 , Wikipedia.

Dværgspidsmusens sydeuropæiske slægtning, pygmæspidsmusen (Suncus etruscus) regnes for verdens mindste pattedyr med en vægt på kun 1,8 gram.

Kilder: Dr.dk/viden, Wikipedia, denstoredanske.dk, mammal.org.uk. Featured foto: Rudmer Zwerver/Dreamstime.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE