Usutu-fuglevirus ser ud til at være nået til Danmark.

Lignende artikler

I Tyskland er flere tusinde solsorte døde af virusset, der nu også ser ud til at være nået til Danmark. Statens Serum Institut undersøger flere danske solsorte, der er fundet døde.

usutu-virus hos solsorte
Usutu-virus, der bl.a. dræber solsorte frygtes at have bredt sig fra Tyskland til Danmark. Ramte fugle bliver passive og mister skyhed overfor mennesker.

Fuglevirus, der bl.a. dræber solsorte, er formentlig nået til Danmark.

Mindst 25.000 solsorte er døde af den såkaldte Usutu-virus i Tyskland i 2018. Tallet er meldt ind af den tyske fuglebeskyttelsesorganisation NABU, BirdLife Germany. Det virkelige tal er formentlig langt højere. Det er ikke kun solsorten, men også andre fuglearter, der rammes af sygdommen, der i løbet af 2018 har spredt sig helt op til den dansk/tyske grænse. Dansk Ornitologisk Forening har nu modtaget omkring 100 henvendelser om døde eller døende solsorte i Danmark – og på den baggrund fryger foreningen at virussygdommen også er nået til Danmark.

Virus-ramte solsorte sidder stille uden at flyve væk.
Symptomerne på Usutu-virussen er blandt andet, at solsortene bliver apatiske og sidder helt stille på græsplænen uden at flyve væk, når man nærmer sig. Efter nogle dage vil fuglene dø af sygdommen. Det oplyser biolog Henning Heldbjerg, Dansk Ornitologisk Forening.
Statens Serum Institut undersøger i øjeblikket flere af de døde solsorte.

Dansk Ornitologisk Forening frygter, at vi vil se sygdommen sprede sig ind over Danmark og opfordrer danskerne til at holde øje med fund af døde solsorte, hvor dødsårsagen ikke umiddelbart kan forklares. Finder man døde solsorte, kan fund rapporteres til Dansk Ornitologisk Forening på mailadressen dof@dof.dk.

Virus spredes via myg.
Sygdommen spredes via myg – og det er derfor i myggesæsonen at fuglene angribes – særligt i sensommeren.

Usutu-virus kan i sjældne tilfælde være farlig for mennesker med svækket immunforsvar.

“I Sydeuropa ser vi få tilfælde af mennesker, der får Usutu virus. Den kan være dødelig hos svagelige personer, men hvis man er stærk og har et almindeligt immunforsvar, så er risikoen for at blive meget syg ikke stor,” siger Louise Lohse, dyrlæge og seniorforsker på Afdelingen for Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik på Statens Serum Institut til TV 2 Øst.

Kilder: Dof.dk, jp.dk, TV 2 Øst.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close