Dom om forbud mod minkavl i Holland

Nu vil også Holland stoppe minkfarme. Foto: Oikeutta eläimille, Wikipedia.
Nu vil også Holland stoppe minkfarme. Foto: Oikeutta eläimille, Wikipedia.


Med hollandsk nej til minkskindsproduktion har endnu et EU-land lagt afstand til pelsdyrsproduktionen.

Holland er Europas tredje største producent af minkskind, men blandt mange borgere og politikere har der længe været et ønske om at forbyde minkproduktionen, da mange mener at dyrevelfærden er for dårlig og det er uetisk at holde mink i små trådbure. I naturen bevæger minken sig over store områder og både svømmer og klatrer.

Nu vil den hollandske regering havde minkskindsproduktionen udfaset. Den hollandske stat har netop vundet en retssag, der giver staten ret til at forbyde minkavl i Holland. Produktionen skal udfases i løbet af 10 år.
Dermed følger hollænderne flere andre europæiske lande, der allerede har forbudt minkerhvervet af hensyn til dyrevelfærd. Det gælder bl.a. England, Østrig, Kroatien og Slovenien. Andre lande har foreløbigt vedtaget meget strenge regler for hold af mink, f.eks. Tyskland og Schweiz.

Minken kom til Danmark fra USA i 1930’erne med pelsproduktion til formål og i dag producerer danske minkavlere ca. 17 millioner minkskind om året.

Dyrenes beskyttelse ønsker at også Danmark skal stoppe minkproduktionen.
Flere dyreværnsorganisationer ønsker at også Danmark skal forbyde minkskindsproduktionen. På minkfarme holdes mink i trådbure som typisk måler 30 x 90 cm. I følge Dyrenes beskyttelse er dyrevelfærden dårlig i den danske minkproduktion. “Modsat kvæg og svin er mink jo territoriale rovdyr, og det stiller betydelige krav til produktionen.” ”Reelt er det ikke muligt at drive minkproduktion, så både dyrevelfærden og det kommercielle aspekt er tilgodeset. Og derfor er det vores holdning, at Danmark på linje med en række andre europæiske lande bør indføre et forbud mod minkproduktion.” Det oplyser foreningen på sin hjemmeside.

Den danske regering vil forsætte minkproduktion.
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skriver i en pressemeddelelse, som opfølgning på den hollandske beslutning, at hun entydigt erklærer sin opbakning til erhvervet i Danmark.
“Jeg har tillid til, at minkproduktionen i Danmark foregår på en dyrevelfærdsmæssig forsvarlig måde. De seneste fem år har der været øget fokus på dyresundhed og dyrevelfærd hos pelsdyravlere, og der er set færre overtrædelser af dyreværnslovgivningen på minkfarmene”, siger Eva Kjer Hansen.
/JN

Kilder: Dr.dk, Dyrenes beskyttelse, Anima.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE