Dødelig svamp dræber millioner af flagermus

Hvidnæse-syndrom
De mest almindelige, synlige symptomer på en inficeret flagermus er den hvide svamp på dyrets næse (deraf navnet hvid-næse-syndromet), men det kan også forekomme på vinger, ører eller hale. Foto: US Fish & Wildlife Service.

Svampen med det uhyggelige navn destructans spreder sig stadig.

En svamp, der fører til en dødelig sygdom, kaldet hvidnæse-syndromet, har dræbt næsten syv millioner flagermus. Nye undersøgelser viser at svampen forsætter med at brede sig mod vest i USA.
WNS (White-nose-syndrome) blev opdaget i staten New York i 2006 og har siden spredt sig til 22 stater og fem canadiske provincer.

Amerikanske embedsmænd oplyser, at sygdommen nu også er bekræftet i Arkansas. De seneste positive resultater kom fra podninger udtaget fra overvintrende flagermus i to huler.

Vækker flagermusene af vinterdvalen
Det er svampen Geomyces destructans, der står bag de mange døde flagermus. Svampen kan kun vokse ved temperaturer mellem 4 og 15 ° C og trives derfor godt i de huler, hvor flagermusene overvintrer. Svampeinfektionen får flagermusene til at vågne af deres dvale. Når flagermusen er vågen bruger den mere energi og får en unormal vinteradfærd bl.a. med flyveaktiviteter i dagslys og i frostvejr. WWS forårsager at flagermusene mister vigtigt kropsfedt og risikerer at sulte ihjel. Svampen kan også forårsage skader og ardannelser ved vingerne. Dødeligheden er høj hos de inficerede flagermus – omkring 95 %.

Til dato er der ingen kendt vaccine eller modgift mod sygdommen.

Kilder: BBC News, Wikipedia, US Fish & Wildlife Service.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE