Dødelig svamp dræber millioner af flagermus

Lignende artikler

Hvidnæse-syndrom
De mest almindelige, synlige symptomer på en inficeret flagermus er den hvide svamp på dyrets næse (deraf navnet hvid-næse-syndromet), men det kan også forekomme på vinger, ører eller hale. Foto: US Fish & Wildlife Service.

Svampen med det uhyggelige navn destructans spreder sig stadig.

En svamp, der fører til en dødelig sygdom, kaldet hvidnæse-syndromet, har dræbt næsten syv millioner flagermus. Nye undersøgelser viser at svampen forsætter med at brede sig mod vest i USA.
WNS (White-nose-syndrome) blev opdaget i staten New York i 2006 og har siden spredt sig til 22 stater og fem canadiske provincer.

Amerikanske embedsmænd oplyser, at sygdommen nu også er bekræftet i Arkansas. De seneste positive resultater kom fra podninger udtaget fra overvintrende flagermus i to huler.

Vækker flagermusene af vinterdvalen
Det er svampen Geomyces destructans, der står bag de mange døde flagermus. Svampen kan kun vokse ved temperaturer mellem 4 og 15 ° C og trives derfor godt i de huler, hvor flagermusene overvintrer. Svampeinfektionen får flagermusene til at vågne af deres dvale. Når flagermusen er vågen bruger den mere energi og får en unormal vinteradfærd bl.a. med flyveaktiviteter i dagslys og i frostvejr. WWS forårsager at flagermusene mister vigtigt kropsfedt og risikerer at sulte ihjel. Svampen kan også forårsage skader og ardannelser ved vingerne. Dødeligheden er høj hos de inficerede flagermus – omkring 95 %.

Til dato er der ingen kendt vaccine eller modgift mod sygdommen.

Kilder: BBC News, Wikipedia, US Fish & Wildlife Service.

Tidligere artikelNaturen i maj
Næste artikelEnglen, der dræber!
ANNONCE

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close