Det tunge sand

Mørke striber i det lyse sand afslører det tunge sand, der indeholder værdifulde mineraler som f.eks. titanium – og endda guld i meget små koncentrationer.

Værdifulde mineraler i strandsandet af naturvejleder Sabine Jensen.
På mange danske kyster kan ses striber af mørke bånd i strandsandet. Man kunne tro at det er olie, men det er det ikke. Det er det man kalder tungsand.
Tungsandet indeholder tungmineraler som blandt andet magnetite, ilmenite og titanium. Der kan endda findes guld i tungsand, men i meget små koncentrationer. Det mest almindelige danske strandsand er ganske hvidt og indeholder næsten kun kvarts, som er et af de hårdeste og mest bestandige mineraler.
Kvartssand og tungsand danner smukke mønstre på strandbredden, fordi de opfører sig på forskellige måder i bølgerne og i vinden, og derfor aflejres forskellige steder.
Tungsandet findes ikke kun i danmark, men flere steder i verden hvor man udnytter det i stor stil. I Danmark har man også gjort forsøget, specielt i Vensyssel, hvor man i 50'erne havde en tungsandsindustri, der desværre ikke kunne køre økonomisk rundt.

Lav selv undersøgelser med tungsand.
Prøv f.eks. at sætte en magnet i sandet, eller hæld lyst og mørkt sand på en gennemsigtig flaske, tilsæt vand, ryst flasken. Se hvad der sker!

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE