Det tunge sand

Lignende artikler

Mørke striber i det lyse sand afslører det tunge sand, der indeholder værdifulde mineraler som f.eks. titanium – og endda guld i meget små koncentrationer.

Værdifulde mineraler i strandsandet af naturvejleder Sabine Jensen.
På mange danske kyster kan ses striber af mørke bånd i strandsandet. Man kunne tro at det er olie, men det er det ikke. Det er det man kalder tungsand.
Tungsandet indeholder tungmineraler som blandt andet magnetite, ilmenite og titanium. Der kan endda findes guld i tungsand, men i meget små koncentrationer. Det mest almindelige danske strandsand er ganske hvidt og indeholder næsten kun kvarts, som er et af de hårdeste og mest bestandige mineraler.
Kvartssand og tungsand danner smukke mønstre på strandbredden, fordi de opfører sig på forskellige måder i bølgerne og i vinden, og derfor aflejres forskellige steder.
Tungsandet findes ikke kun i danmark, men flere steder i verden hvor man udnytter det i stor stil. I Danmark har man også gjort forsøget, specielt i Vensyssel, hvor man i 50'erne havde en tungsandsindustri, der desværre ikke kunne køre økonomisk rundt.

Lav selv undersøgelser med tungsand.
Prøv f.eks. at sætte en magnet i sandet, eller hæld lyst og mørkt sand på en gennemsigtig flaske, tilsæt vand, ryst flasken. Se hvad der sker!

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close