Den sorte hugorm

Lignende artikler

En kulsort slange glider gennem græsset og forsvinder bag en træstub. Vi får kun et glimt af slangen. Ved første øjekast ligner det en snog, men snogens gule nakkepletter mangler. Det er en sort hugorm!

Det er en såkaldt melanistisk hugorm. Melanisme er et biologisk begreb, som indebærer en forhøjet koncentration af såkaldte melaniner, der resulterer i en mørkere, eller fuldkommen sort, pigmentering. Det kendes også fra andre dyr. I Danmark kan man af og til møde sorte firben. Der kendes også eksempler på sorte ræve og sorte rådyr.

Hugormens farvenuancer kan være så forskellige, at det kan være svært at tro, at der er tale om den samme art. Den sorte form er forskellig udbredt fra egn til egn. Nogle steder optræder den sorte form ret almindeligt. Måske har den sorte hugorm den fordel at den opvarmes hurtigere af solen? Slanger er koldblodige dyr, der er afhængige af den omgivende temperatur – og det er essentielt for hugormen at den kan blive opvarmet af solen. Er vejret for køligt bliver slangen inaktiv.

Snog eller hugorm.
Den sorte hugorm har ikke snogens hvidgule nakkepletter.

Vi sad og ventede lidt – og efter et stykke tid kom hugormen frem igen og lod sig betragte. Det er formentlig en af årets sidste hugorme. I løbet af efteråret går slangen i dvale og sover beskyttet mod frosten. Man kan endnu møde få hugorme på milde oktoberdage, men ellers sover slangen med åbne øjne frem til næste forår. Der er dog sjældne undtagelser, se havhugorm i december.
/MR
Kilder: Miljøstyrelsen, Naturvejleder.dk, Wikipedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close