En kulsort slange glider gennem græsset og forsvinder bag en træstub. Vi får kun et glimt af slangen. Ved første øjekast ligner det en snog, men snogens gule nakkepletter mangler. Det er en sort hugorm!
Det er en såkaldt melanistisk hugorm. Melanisme er et biologisk begreb, som indebærer en forhøjet koncentration af såkaldte melaniner, der resulterer i en mørkere, eller fuldkommen sort, pigmentering. Det kendes også fra andre dyr. I Danmark kan man af og til møde sorte firben. Der kendes også eksempler på sorte ræve og sorte rådyr.
Hugormens farvenuancer kan være så forskellige, at det kan være svært at tro, at der er tale om den samme art. Den sorte form er forskellig udbredt fra egn til egn. Nogle steder optræder den sorte form ret almindeligt. Måske har den sorte hugorm den fordel at den opvarmes hurtigere af solen? Slanger er koldblodige dyr, der er afhængige af den omgivende temperatur – og det er essentielt for hugormen at den kan blive opvarmet af solen. Er vejret for køligt bliver slangen inaktiv.
Vi sad og ventede lidt – og efter et stykke tid kom hugormen frem igen og lod sig betragte. Det er formentlig en af årets sidste hugorme. I løbet af efteråret går slangen i dvale og sover beskyttet mod frosten. Man kan endnu møde få hugorme på milde oktoberdage, men ellers sover slangen med åbne øjne frem til næste forår. Der er dog sjældne undtagelser, se havhugorm i december.