Pomeranshøgeurten stråler om kap med solen

Pomeranshøgeurt blomstrer i juni og juli. Foto: Orchi, CC BY-SA 3.0,Wikipedia.
Pomeranshøgeurt blomstrer i juni og juli. Foto: Orchi, CC BY-SA 3.0,Wikipedia.

Pomeranshøgeurten er uanselig det meste af året for så at stråle om kap med solen i varme orangegule farver sommeren igennem.

Djævlens malerpensel.
De smukke blåfugle og humlebierne er blot nogle af de insekter som holder af den flotte høgeurt, men det er bestemt ikke alle der deler den begejstring. Til trods for, at planten er i tilbagegang i Danmark og den kun findes hist og her rundt om i landet, har andre lande det modsatte problem. Flere steder i Amerika og på New Zealand har høgeurten spredt sig så meget, at den betragtes som ukrudt. I Amerika kaldes pomeranshøgeurt for Devil’s Paintbrush, men henvisning til, at det må være djævelen som har malet den smukke blomst.

Hele planten af pomeranshøgeurt med sin behårede stængel. Foto: Orchi, CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Hele planten af pomeranshøgeurt med sin behårede stængel. Foto: Orchi, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

En blomst fra bjergene.
Pomeranshøgeurt (Hieracium aurantiacom, tidligere Pilosella aurantiaca) har været i Danmark i flere hundrede år, hvor den oprindeligt har forvildet sig herop fra bjergområderne i Syd- og Mellemeuropa.

I bjergene vokser den i tør og gruset jord. Herhjemme vokser den på tørre og nærringsfattige steder, hvor andre, mere kraftigtvoksende, planter ikke kan få næring nok til at trives og skygge den væk.

Flere haveejere som har dog ofte god succes med at dyrke den i haven de første år, hvilket nok skyldes dens gode formeringsevne, men ofte forsvinder planter igen efter nogle år.
Hvis man gerne vil gøre haven mere attraktiv for eksempelvis blåfugle og humlebier kan man med fordel lade pomeranshøgeurten indgå i haven. Størst succes får man dog hvis den plantes i et stenbed eller lignende med adgang til masser af sol.

Finder man pomeranshøgeurt i naturen bør man lade den stå. Som tidligere nævnt er den i tilbagegang som vildtvoksende plante og levestederne for den er færre end tidligere.

Fakta om pomeranshøgeurt:

  • Den eneste vildtvoksende høgeurt i Danmark som ikke har gule, men orange blomster.
  • Dyrkes ofte som haveplante.
  • Det er en flerårig plante som formerer sig både ved frøspredning og ved at lave rod-udløbere.
  • Stænglen er bladløs og behåret og for enden sidder blomsterne i en klump af kurveblomster.
  • Den kan blive op til omkring 0,5 meter høj.
  • Den blomstrer i juni og juli måned.
  • Kræver nærringsfattig jord og masser af sol.

MR/

Kilder:havenyt.dk, sommerfuglehaven.dk, en.wikipedia.org, 

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE