Vandspidsmusen – et dansk pattedyr med giftigt bid

Lignende artikler

Man behøver ikke rejse til Amazonas eller Afrika for at opleve særprægede dyr. Vandspidsmusen er Danmarks eneste pattedyr med giftigt bid!

Man behøver ikke at tage til Afrikas jungle eller Sydamerikas regnskove for at møde et særpræget dyreliv. Vi har mange forunderlige arter i vores egen nære natur. En af dem er vandspidsmusen. Det er Danmarks største spidsmus og træffes gerne ved søer og vandløb, hvor den har en fortræffelig evne til at svømme og endda dykke dybt!
I modsætning til den almindelige spidsmus og dværgspidsmusen, der er gråbrune i pelsen, er vandspidsmusen smuk fløjlssort med hvid underside.
Spidsmusene er på trods af navnet ikke en mus, men hører til den dyregruppe, der kaldes insektædere – ligesom pindsvinet og muldvarpen.

Giftigt Bid!
Vandspidsmusen har som det eneste danske pattedyr et giftigt bid. I dyrets spytkirtler findes en gift, der kan lamme byttet. Det har den fordel at spidsmusen kan give sig i lag med større dyr som frøer, mus og endda fugleunger. Oftest er det insekter, orme og snegle, der er på menuen, men pattedyret kaster sig over næsten alt spiseligt den kan magte.

Tilpasset et liv ved vand
Vandspidsmusen har ret store bagfødder, der egner sig godt til svømning. Den svømmer og dykker godt. Har man held til at se den svømme under vandet får den et helt sølvglinsende udseende. Det skyldes, at den tykke pels er fuld af luftbobler, der ligger sig som en hinde over pelsen.
Selvom den foretrækker områder nær vand kan den dog også træffes i skove og enge.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close