Nogle kalder den “Nattens fyrste” og den store hornugle er imponerende stor. Faktisk er det Europas største ugle! Lige så imponerende er det, at den er tilbage i Danmark.
Talrige arter er forsvundet eller i fare for at forsvinde fra Danmarks natur, men nogle arter har trodset trenden. Ulven er genindvandret, havørnen og kongeørnen er blevet ynglefugle. Og kongen over Europas ugler – den store hornugle (Bubo bubo) er også vendt tilbage efter 100 års pause. Siden 1980'erne har den bredt sig i det jyske – fra syd mod nord. På nogle områder har Danmark fået et strejf af fortidens vilde og storslåede natur tilbage.
Lyden af storhed
I årets første kvartal – fra januar til marts er uglerne særligt aktive. Uglerne tuder og territoriet hævdes. Når kæmpeuglen tuder er den i styrke og stemmekraft vores andre ugler overlegen. Man må uvilkårligt stoppe op og lytte når man hører Stor Hornugle tude i det fjerne.
Lydløs kæmpe
Uglerne har en særlig vingestruktur, der gør at de kan flyve lydløst som et spøgelse. Selv når den store hornugle breder sit store vingefang ud, der strækker sig over 160-190 cm. Svingfjerenes kant er fint flosset, hvilket bryder de lydbølger, der dannes når luften strømmer hen over vingerne. Den bløde og luftige fjerdragt og vingernes frynsede struktur på bagkanten af vingerne mindsker vindsuset. Uglen glider lydløst gennem luften og kan overraske sit intetanende bytte.
Selv rævehvalpe kan ende som bytte
Når den store hornugle er ude på jagt må selv rævehvalpe passe på. Der kendes eksempler fra England, hvor ørneuglen har slået på katte og endda mindre hunde. I kraft af sin størrelse har hornuglen en stor variation på sit menukort – fra rotter, pindsvin til andre rovfugle.
Kæmpeuglen er ikke bange for at yngle på jorden bl.a. i gamle grusgrave og kalkbrud. De fleste ræve holder sig helst på afstand af uglens store kløer. Hornuglen genbruger også gerne andre, større rovfugles reder i de jyske plantager. Der er i dag i Jylland adskillige ynglepar, der på sin vis har givet os lidt af fordums vildmark tilbage.
/MR
Kilder: Dof.dk, telegraph.co.uk, energy-supply.dk, wildaboutdenmark.com. Forsidefoto: Luboshouska/Dreamstime.com. Lydoptagelse: Lars Edenius/xeno-canto.org.