Danmarks største grankogler?

Lignende artikler

Abies_procera
Hvor store kan grankogler blive i den danske natur?

En læser skriver at hun ofte er i skoven og gerne samler naturmaterialer hjem til dekorationer – ikke kun til jul, men hele året.

I forbindelse med en rejse til Italien samlede jeg nogle særlige, store kogler – og jeg vil nu gerne vide, hvor store de største grankogler i Danmark kan blive og på hvilket træ de vokser?”, skriver Lisbeth til NaturGuide.dk.
Svaret er sølvgran (Abies procera), måske bedre kendt som nobilis. Sølvgranen er den ædelgran som de fleste danskere får pyntegrønt fra til jul – og som bruges til kranse og juledekorationer. Sølvgranen har de største kogler i de danske skove. Koglerne kan måle op til 25 cm og med en diameter på 8 cm. Desværre er koglerne ikke så egnede til dekorationer selvom de er flotte. Kogleskællene sidder ret løse og den modne kogle smuldrer let. Man kan dog “lakere” koglerne med hårlak, hvilket får dem til at holde lidt bedre.
Koglerne er ikke lette at få fat i da de ofte sidder højt oppe på granen – ofte helt i toppen.

Koglen fra sølvgranen er de største kogler i de danske skove. Koglerne kan måle op til 25 cm.
Sølvgranen producerer de største kogler i de danske skove. Koglerne kan måle op til 25 cm.

Man kan diskutere hvor danske de store kogler og sølvgranen egentligt er. Sølvgran er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, men vokser naturligt i Oregon i Nordamerika.

Se også Widow makers – Verdens største grankogler

Sølvgran blev hentet til Danmark i 1855, hvor træet blev plantet i parker. Siden er træet blevet indført i det danske skovbrug, hvor træet nu har været anvendt i mere end 100 år. I dag er sølvgranen det vigtigste træ til produktion af klippegrønt, netop til juledekorationer, kranse m.m.  Det danske skovbrug producerer mange tusinde tons klippegrønt fra sølvgran hvert år, hvor størstedelen (85 %) eksporteres til andre europæiske lande.
/NL

Kilder: Skovdyrkerne.dk, skoven-i-skolen.dk, Wikipedia. 

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,111FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close