Mariehøne-edderkoppen på forårsfrieri

Kan edderkopper være smukke? Det er der nok delte meninger om, men en rimelig kandidat må være hannen hos mariehøne-edderkoppen. Den opleves bedst på lune forårsdage.

Mariehøneedderkop
Mariehøne-edderkoppen ses næsten kun i foråret. Den smukke, farverige han er på frierfødder. Foto: Viridiflavus, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Om foråret kommer de frem fra deres underjordiske huler. Det er parringstid for mariehøne-edderkoppen (Eresus sandaliatus). Danmarks smukkeste, men desværre også ret sjældne edderkopper. Mariehøneedderkoppen lever på lune, sydvendte skråninger med kort vegetation. Her har den sin underjordiske tunnel, hvor den lever det meste af sit liv, men om foråret dukker hannerne frem i lyset og kan ses kravle rundt i søgen efter hunner. Det er derfor i foråret man bedst oplever Danmarks smukkeste edderkop.

Sydvendte, sandede skråninger er et godt sted at lede på lune dage i april-maj. Desværre findes arten kun i Jylland.

Fra kulsort til stærk rød

I den første del af hannens liv er den kulsort, hvilket passer fint til et liv under jorden, men ved dens sidste hudskifte sker der en forvandling! Den fløjlssorte han får nu en stærk rød bagkrop med fire sorte pletter. De sorte ben har fine, lyse bånd. En sand kavaler i sit fineste puds klar til et kortvarigt liv oppe i lyset på jagt efter den eneste ene.

Farligt frieri

Når hannen har fundet en tunnel, der rummer en hun, banker han på overfladespindet, der dækker indgangen til hendes hule. Ved at trampe henover spindet og dirre med bagkroppen lokker han den noget større, fløjlssorte hun op ad dybet. Affæren er ikke uden risiko for hannen, der ofte dræbes og ædes af hunnen efter parringen!

Et kraftigt bid, der gennemtrænger rygskjoldet på skarnbasser.

Mariehøneedderkoppen har et kraftigt bid, der formår at bide igennem det hårde rygskjold på de biller, der uforvarent kravler henover edderkoppens spind. Når edderkoppen nede i hulen mærker aktiviteten oppe ved indgangen, farer den op og griber byttet med sit kraftige bid. Af og til afsløres edderkoppens hemmelige hule af de rester af byttedyr, der ligger rundt om indgangen.

Kilder: Danske edderkopper, Anders Brandt og Casper Tybjerg 2002, srs.britishspiders.org.uk. Featured foto: Geza-Farkas/dreamstime.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE