På undervandstur efter Danmarks små søslanger

De danske kyster rummer masser af liv lige under overfladen – tæt på stranden. En dykkermaske, snorkel og en våddragt er adgangsbillet til en fantastisk verden!

Af naturvejleder Niels Lisborg

På undervandsjagt efter Danmarks søslanger, der heldigvis ikke er uhyggelige og farlige som gamle sagn beskriver, men snarere små, søde væsener, der kan være med i Disneys “den lille havfrue”. I virkeligheden er der tale om nålefisk, der nærmest ligner en mellemting mellem en søhest og en ål

“Små, søde væsner, der kan være med i Disneys “den lille havfrue”…”

Det er velkendt af havet rummer en næsten ubeskrivelig rigdom af liv – og ja, ubeskrivelig i den henseende at der stadig dukker nye arter op.
Siden tidernes morgen har søfolk fortalt om havets overnaturlige væsener lige fra smukke havfruer til uhyggelige søslanger.
Jeg besøger af og til det mangfoldige liv under overfladen og lige uden for vores strande findes de faktisk; Søslangerne!
De er ikke uhyggelige og drabelige som gamle sagn beskriver, men snarere små, søde væsener, der kan være med i Disneys “den lille havfrue”.

Dykkermasken åbner for en spændende verden under overfladen.
Vi svømmer henover en skov af ålegræs på ganske lavt vand.

Tangnålen

Egentlig er der ikke tale om søslanger, men om den mærkelige familie af nålefisk, hvortil også søhesten hører. Da vi svømmede ud langs kysten mødte vi snart de underlige nålefisk, der faktisk ligner små søslanger.
Den første vi møder er den almindelige tangnål (Syngnathus typhle) Den er ca. 30 cm lang og falder godt ind med den svajende tang. Tangnål kan skifte farve så den passer til omgivelserne og den kan derved være svær at få øje på.
Her mellem tangen lever den af vandlopper og fiskeæg og hvad den ellers kan finde af smådyr.

Tangnålen kan skifte farve, så den kan være svær at få øje på når den gemmer sig mellem tangplanterne.

Snippen

Snart efter dukker endnu en nålefisk frem. Det er Snippen (Enteluras aequoreus). Snippen kan blive noget større – op til 60 cm og der er virkelig noget “slange” over dette væsen.
Dyret lader os komme helt tæt på og vi har masser af tid til at nyde snippens flotte farver bestående af lyseblå tværstriber og rødlige øjestribe.
På de lave dybder helt tæt på land myldrer det af liv. En strandkrabbe iler forbi og nær os har et par skrubber gemt sig i sandet.

Snippen kan blive op til 60 cm og der er virkelig noget søslange over dette væsen.

Terapi for sjælen

Det er ubeskriveligt spændende, at svømme henover bunden af havet og betragte livet i det bølgende tang og ålegræs. Snippen har som en anden abe snoet enden af sin hale om en tangplante og lader sig roligt svaje med vandets bevægelser. Selvom det er fristende undlader vi at røre ved fisken for ikke at skade den.
Det virker helt hypnotiserende og i hvert fald meget afslappende. Det er terapi for sjælen for man er virkelig i en anden verden – langt væk fra den hektiske dagligdag. Våddragten bærer os oppe, så vi kan slappe af i overfladen. Vil man dykke ned på bunden kan det faktisk være en udfordring især hvis man som jeg har en 7 mm dragt. Er man lidt erfaren kan man spænde et vægtbælte om maven. Det kan købes i stort set alle dykkerbutikker.

En oplevelse for alle

En våddragt kan kraftig anbefales når man snorkler langs stranden. Du kan se et udvalg og priser på dykker-butikken.dk (annoncelink til tilbud).

Nålefiskene kan opleves af alle, der har lyst og mod på det. Et snorkelsæt og gerne et par svømmefødder og så er man klar til eventyr. Selv om sommeren vil jeg anbefale en våddragt da man langt bedre kan holde varmen. Jeg bruger selv en 7 mm heldragt som kan suppleres med en 4 mm vest med hætte på overkroppen. Jeg bruger dykkerhandsker og -sko i vinterhalvåret. Med dette sæt kan jeg faktisk snorkle året rundt langs de danske kyster. Snorkler man kun i sommerhalvåret er en 3 mm eller 5 mm dragt fin. En våddragt lader et tyndt lag vand trænge ind på kroppen, men dette varmer kroppen hurtigt op. Derefter virker dragten varm og isolerende.

Dykkerhandsker hjælper til at holde varmen – og man kan roligt tage en strandkrabbe op uden at den niver.

Husk man bør ikke tage ud alene. Svøm gerne to sammen og del Jeres oplevelser. Der er ingen grund til at svømme ud på dybt vand da der er meget at opleve på bare 1½ meters dybde. Er der risiko for sejlende, hvor man snorkler, så er det en god ide at medbringe en dykkerbøje med et dykkerflag, der kan fås for få hundrede kroner.
Dykker-butikken.dk (annoncelink til butik) kan du få råd og vejledning og alt hvad du behøver af udstyr til at komme igang med oplevelser under overfladen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder