På undervandstur efter Danmarks små søslanger

Lignende artikler

På undervandsjagt efter Danmarks søslanger, der heldigvis ikke er uhyggelige og farlige som gamle sagn beskriver, men snarere små, nuttede væsener, der kan være med i Disneys “den lille havfrue”. I virkeligheden er der tale om nålefisk, der nærmest ligner en mellemting mellem en søhest og en ål

“Små, nuttede væsener, der kan være med i Disneys “den lille havfrue”…”
Det er velkendt af havet rummer en næsten ubeskrivelig rigdom af liv – og ja, ubeskrivelig i den henseende at der stadig dukker nye arter op.
Siden tidernes morgen har søfolk fortalt om havets overnaturlige væsener lige fra smukke havfruer til uhyggelige søslanger.
Naturguidens fotografer (fra NaturGrafik) besøger jævnligt det mangfoldige liv under overfladen og lige uden for vores strande findes de faktisk; Søslangerne!
De er ikke uhyggelige og drabelige som gamle sagn beskriver, men snarere små, nuttede væsener, der kan være med i Disneys “den lille havfrue”.

Tangnålen
Egentlig er der ikke tale om søslanger, men om den mærkelige familie af nålefisk, hvortil også søhesten hører. Da vi svømmede ud langs Øresunds kyst mødte vi snart de underlige nålefisk, der faktisk ligner små søslanger.
Den første vi møder er den almindelige tangnål (Syngnathus typhle) Den er ca. 30 cm lang og falder godt ind med den svajende tang. Tangnål kan skifte farve så den passer til omgivelserne og den kan derved være svær at få øje på.
Her mellem tangen lever den af vandlopper og fiskeæg og hvad den ellers kan finde af smådyr.

Tangnålen kan skifte farve, så den kan være svær at få øje på når den gemmer sig mellem tangplanterne.

Snippen
Snart efter dukker endnu en nålefisk frem. Det er Snippen (Enteluras aequoreus). Snippen kan blive noget større – op til 60 cm og der er virkelig noget “slange” over dette væsen.
Dyret lader os komme helt tæt på og vi har masser af tid til at nyde snippens flotte farver bestående af lyseblå tværstriber og rødlige øjestribe.

Snippen kan blive op til 60 cm og der er virkelig noget søslange over dette væsen.

Terapi for sjælen
Det er ubeskriveligt spændende, at sidde her på bunden af havet og betragte livet i det bølgende tang og ålegræs. Snippen har som en anden abe snoet enden af sin hale om en tangplante og lader sig roligt svaje med vandets bevægelser. Selvom det er fristende undlader vi at røre ved fisken for ikke at skade den.
Det virker helt hypnotiserende og i hvert fald meget afslappende. Det er terapi for sjælen for man er virkelig i en anden verden – langt væk fra den hektiske dagligdag.
Her mindre end 100 m fra kysten er vandet under 2 meter dybt, så vi kan let se overfladens bølger.

En oplevelse for alle
Nålefisken kan opleves af alle, der har lyst og mod på det. Et snorkelsæt og gerne et par svømmefødder og så er man klar til eventyr. På de lave dybder helt tæt på land myldrer det af liv. En strandkrabbe iler forbi og nær os har et par skrubber gemt sig i sandet.
/NL

Tidligere artikelDet tunge sand
Næste artikelSådan klarer myggen regnvejr

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close