Danmark kæmper for retten til brug af sprøjtegiften roundup

Lignende artikler

Det ligner høstfarver, men det er i virkeligheden en dansk mark, der er sprøjtet med Roundup så plantevæksten nedvisner. Derved undgår landmanden at pløje marken. En driftsform, der har vundet frem i de senere år.

WHO mener at Roundup (glyphosat) er kræftfremkaldende. Det har fået en række EU-lande til at tøve med forlængelse af brugen til fødevareproduktion i landbruget.

Dansk konventionelt landbrug bruger årligt flere hundrede tons glyphosat, der er aktiv-stoffet i sprøjtegiften Roundup. I modsætning til EU's egen kemikalieagentur (ECHA) vurderer kræftlæger under verdenssundhedsorganisationen WHO at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende. Det har kastet grus i maskineriet i forbindelse med at EU i dag skulle godkende brugen af glyphosat i yderligere 10 år i EU.

Sverige stemmer imod brugen af glyphosat.
Lande som Belgien, Grækenland, Kroatien, Frankrig, Italien. Luxembourg, Malta, Slovenien og Sverige stemte således ikke for en forlængelse af brugen af glyphosat i EU i modsætning til Danmark, der stemte for.
Tyskland og Portugal afstod fra at stemme. Derved kunne den ti-årige forlængelse af tilladelsen ikke vedtages i dag – og er derfor udskudt. EU-kommissionen vil indkalde til et nyt møde inden for kort tid. Sandsynligvis med henblik på at lande et kompromis, hvor godkendelsen af glyphosat i EU forlænges for en kortere periode end 10 år.
/JN
Kilder: Ingeniøren/ing.dk, Miljøstyrelsen.

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close