Danmark kæmper for retten til brug af sprøjtegiften roundup

Det ligner høstfarver, men det er i virkeligheden en dansk mark, der er sprøjtet med Roundup så plantevæksten nedvisner. Derved undgår landmanden at pløje marken. En driftsform, der har vundet frem i de senere år.

WHO mener at Roundup (glyphosat) er kræftfremkaldende. Det har fået en række EU-lande til at tøve med forlængelse af brugen til fødevareproduktion i landbruget.

Dansk konventionelt landbrug bruger årligt flere hundrede tons glyphosat, der er aktiv-stoffet i sprøjtegiften Roundup. I modsætning til EU's egen kemikalieagentur (ECHA) vurderer kræftlæger under verdenssundhedsorganisationen WHO at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende. Det har kastet grus i maskineriet i forbindelse med at EU i dag skulle godkende brugen af glyphosat i yderligere 10 år i EU.

Sverige stemmer imod brugen af glyphosat.
Lande som Belgien, Grækenland, Kroatien, Frankrig, Italien. Luxembourg, Malta, Slovenien og Sverige stemte således ikke for en forlængelse af brugen af glyphosat i EU i modsætning til Danmark, der stemte for.
Tyskland og Portugal afstod fra at stemme. Derved kunne den ti-årige forlængelse af tilladelsen ikke vedtages i dag – og er derfor udskudt. EU-kommissionen vil indkalde til et nyt møde inden for kort tid. Sandsynligvis med henblik på at lande et kompromis, hvor godkendelsen af glyphosat i EU forlænges for en kortere periode end 10 år.
/JN
Kilder: Ingeniøren/ing.dk, Miljøstyrelsen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE