Danmark er husmårens grænseland mod nord

Lignende artikler

Det øvrige Skandinavien er kendt for en noget rigere fauna end hvad vi i Danmark kan præsentere, men ikke på alle punkter.

Husmår
I Skandinavien findes husmåren kun i Danmark. Husmåren kendes fra skovmåren på sin lyse snude, hvide bryst og mindre ører. Foto: Bohuš Číčel, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

I Norge og Sverige findes mårdyret jærven. Her kan vi i Danmark ikke være med, men derimod har vi husmåren (Martes foina), der har sin skandinaviske grænse i Danmark. Ligesom i Danmark lever skovmåren
(Martes martes) i Sverige og Norge. Husmåren er udbredt i store dele Europa helt op til Danmark, hvor den regnes for almindelig, men har altså endnu ikke evnet at brede sig til det øvrige Skandinavien.
Der har været få meldinger om fund i Skåne, men arten har ikke formået at bosætte en bestand.

Skovmåren har større ører end husmåren samt gulligt bryst og mørk snude. Foto: Niels Lisborg/NaturGrafik.dk

Det danske navn husmår kommer af, at måren har formået at tilpasse sig levesteder i tilknytning til bebyggelser. Ofte foretrækker husmåren dog naturområder som skove, hvor den gerne lever i hule træer – eller sågar forladte rævegrave eller en aflagt rovfuglerede højt til vejrs. Det sker dog ikke så sjældent, særligt i landområder, at husmåren også flytter ind på uforstyrrede lofter og udhuse. Der kan være både fordele og ulemper ved at have en husmår som logerende. Husmåren jager gerne mus og rotter, men kan i nogle tilfælde også være hård ved husets isolering.

I Danmark har husmåren ofte været anset som et skadedyr da man i jægerkredse ser husmåren som en konkurrent til det ellers jagtbare vildt som f.eks. fasaner, da måren gerne tage æg.
Udover ræven er husmåren det eneste rovdyr i Danmark med fast jagttid. Skovmåren derimod er fredet.
/MR

Kilder: Miljøstyrelsen, Wikipedia. Featured foto: Gabi Uhrova, Dreamstime.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close