Champignon – med mådehold

Lignende artikler

champignon.
Varme somre efterfulgt af regnvejr giver ofte mange champignon.

Champignon er blandt danskernes favorit-svampe. Nogle år, særligt efter varme somre, der afløses af regn, kan få græsmarker og enge til at boome med især mark-champignon – og her kan svampekurven hurtigt fyldes.

Champignon er en af de få svampe, der kan spises rå, men med mådehold! De såkaldte phenylhydrazin-derivater kan findes i svampe fra champignonslægten og disse er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Stegte eller kogte champignon indeholder en del mindre mængder phenylhydraziner end rå svampe og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man ikke spiser rå champignon i store mængder. De svenske fødevaremyndigheder, Livsmedelsverket, har tidligere rådgivet at man ikke bør spise mere end 100 gram rå champignon om måneden, f.eks. i salater.

For at reducere indholdet af fenylhydraziner i champignon kan man tilberede svampen inden den spises (stegning, kogning eller grillning), hvilket de fleste alligevel gør.
Kogevandet bør hældes væk.

Tilberedning af mark-champignon.

Har været samlet siden oldtiden.

Champignon har dog været indsamlet af mennesket i naturen siden oldtiden og bruges i madlavning – næsten overalt i Europa. Champignon er fedtfattig med et relativt højt indhold af protein. Svampene er rige på kostfibre og vitaminerne B2-, niacin og pantotensyre samt mineralerne selen, kobber, jod og kalium. Desuden er vilde champignon en god kilde til D-vitamin. Der er altså en masse godt i champignon. Alligevel anbefaler Fødevarestyrelsen at man ikke spiser mere end et par kilo om året (Ager-champignon bør kun spise et par gange på et helt år p.g.a. indholdet af tungmetallet cadmium).

I følge de svenske fødevaremyndigheder er det vanskeligt, at rådgive forbrugerne ud fra de foreliggende forskningsresultater. Nogle af phenylhydrazinerne og endda ekstrakt af champignon har vist sig svagt mutagene (kræftfremkaldende) i eksperimenter med bakterier, oplyser Livsmedelsverket i Sverige.
Den samlede vurdering er dog, at en større indtagelse af champignon i en længere periode kan indebære en forhøjet risiko for helbredet. Som et pejlemærke for indtagelse, som indebærer en meget lille risiko, kan man gå ud fra middelindtaget af champignoner i Sverige som ligger mellem 2 og 2,5 kilo per person per år.

Det anbefales at man ikke spiser mere end et par kilo champignoner om året. Her en tallerken med 250 gram.

Andre udbredte spisesvampe udenfor champignon-slægten, for eksempel kantareller og Karl Johan-rørhatte indeholder ikke fenylhydraziner.
/NL

Kilde: Fødevarestyrelsen, livsmedelsverket.se, Dagens.dk, dr.dk, livsstil.tv2.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,500FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close