Boganmeldelse: Vande

Fra bogen Vande.
Et kig ind i bogen Vande.

Flot og anderledes bog om Danmarks store undervandsverden.

Læst af naturvejleder og dykker Niels Lisborg.
Bogen Vande er usædvanlig af flere årsager. Dels er der ikke mange danske bøger, der handler om verdenen under overfladen, hvor både ferske og salte lokaliteter og undervandsliv beskrives. Og dels er teksten i en helt anden stil end det normalt kendes i faglitterære bøger. Teksten er mere kæk og fri – til tider med stand-up-comedy agtige fraser. F.eks. hvor søstjernens fare og risiko for et ukontrolleret fald gennem vandet beskrives:
”…den (søstjernen, red.) kan snildt komme til at lande på ryggen og ligge med den bløde, sårbare underside opad, ligesom hvis du faldt i søvn uden bukser på med røven i vejret på et diskotek i Rumænien. Det er ikke sikkert, at der sker noget, men det er stadig en dum situation at havne i.”

Omslaget til bogen Vande.
Omslaget til bogen Vande.

Stilen gør dog samtidig bogen let læselig og let fordøjelig på den positive måde. De mange, små fortællinger og anekdoter er både spændende, lærerige og tankevækkende. Bl.a. skumringsmødet med gråsælen, hvor det op til 2 meter lange rovdyr, kortvarigt griber fat i dykkeren – eller chipsposen, der prydes af KIMs grinende tomatskruer, der som skrald ligger i Damhussøen – og formentlig griner længe efter vores levetid.

Flot illustreret.
Og så er der billederne! Bogen er seværdigt og flot illustreret. Flere af billederne er ligefrem kunstfærdige, hvor lyset brydes ned gennem overfladen. Andre illustrerer effektivt nogle af fiskenes evner ud i kamuflagens kunst.
Nogle fotos er særdeles imponerende – helt ovre i BBC Planet Earth-klasse. Særligt er jeg imponeret af den dykkende skarv, hvor det grønne øje står helt skarpt. Et næsten umuligt foto!

En læseværdig bog som sætter fokus på en stor undervandsnatur som kun de færreste giver sig selv adgang til.
En læseværdig bog som sætter fokus på en stor undervandsnatur som kun de færreste giver sig selv adgang til.

Både som dykker, fotograf og som gummistøvlegænger på kanten af vandspejlet, er jeg blevet fornyet inspireret til verdenen under overfladen.
En læseværdig bog som sætter fokus på en stor undervandsnatur som kun de færreste giver sig selv adgang til. En undervandsnatur som forfatterne bag bogen opfordrer læseren til at opleve.

Vande af Lars Hestbæk, Lars Thorsen og Peter Skødt Knudsen. 122 sider. Pris 300 kr. Forlaget Cafe Chimpansen 2016.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE