Boganmeldelse: Politikens store fuglebog

Lignende artikler

Det store værk om Danmarks fugle: Politikens store fuglebog er nu blevet opdateret med den seneste viden om fuglenes forekomst og status. Den 408 sider store bog er uden tvivl en af Danmarks flotteste fuglebøger.

Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg

Politikens store fuglebog er bogstaveligt et stort værk. Bogen er næsten 2,5 kilo tung og måler knap 24 x 32 cm og er således et værk, der fylder godt i bogreolen. Dermed er det også sagt at det ikke er en feltbog til rygsækken. Det gør dog absolut intet. For mit eget vedkommende har jeg fået en stor del af min viden om fugle ved netop at studere fuglebøger hjemme i stuen – i kombination med utallige feltture. Politikens store fuglebog er virkelig inspirerende at kigge i. Bogen er pragtfuldt illustreret af Carl Christian Tofte, der har leveret over 1000 smukke akvareller til bogen, der gengiver fuglenes kendetegn.
Bogen beskriver 344 danske og skandinaviske arter – og i den nye udgave er der medtaget 12 nye, sjældne fugle. Ved mange af arterne er der angivet symbolet for et sæt høretelefoner. Det henviser til et link på politikensforlag.dk, hvor fuglens stemme kan høres. Den del fungerer tilsyneladende ikke ret godt. I hvert fald kunne jeg kun finde enkelte arter da jeg, som anvist, gik ind på politikensforlag.dk og søgte på “Politikens store fuglebog”.

Illustrationer fra bogen. Fantastiske akvareller af Carl Christian Tofte.

Tommy Dybbro, bogens forfatter, leverer indledningsvis en spændende introduktion og et biologisk portræt af fuglene. Fra fuglenes ophav fra dinosauerne til moderne fugles særlige åndedrætssystem, der gør det muligt at flyve i flere tusinde km højde, hvor pattedyr ville omkomme af iltmangel, over fuglenes fjer, sanser og om fuglekiggeri i praksis.

De enkelte arter er illustreret med gode kendetegn, hvor der er dedikeret en hel side til hver art, der beskriver fuglens udseende, yngleforhold, træk og levevis. Teksten er let forståelig, hvor ornitologernes “sorte” fuglesnak og fagtermer (som pullus, juvenil, 2K mfl.) fornuftigt er udeladt.
Selvom jeg selv har set på fugle i mange år har jeg her stødt på ny viden og information som jeg hidtil ikke har haft kendskab til. Politikens store fuglebog er en inspirerende bog som jeg gerne finder plads til i min bogreol.

Annonce:
Køb “Politikens Store Fuglebog” hos Saxo – nu kun 315 kr.

Politikens Store Fuglebog af Tommy Dybbro. Illustreret af Carl Chistian Tofte. Politikens Forlag 2019, indbundet, 408 sider. Vejledende pris: 350 kr.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
Annonce
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close