Boganmeldelse: Orkidéer i Europa

Blomsternes dronning lokker og bedrager insekter.

Læst af naturskribent Søren Olsen.

Forsiden af bogen Orkideér i Europa.

Orkidéer lever i et mærkeligt, intimt forhold med svampe. Fænomenet kaldes mykorrhiza og er udbredt i planteverdenen. Mange plantefrø har ud over arvemateriale også en lille forsyning af næring med sig, så de kan spire indtil bladene kommer frem. Men denne reservebeholdning af næring har orkidéfrøene ikke. De skal invaderes af en svamp for at få brændstof til at vokse. Men de smukke blomster lever også i et kompliceret samspil med insekter.

Den mest ophøjede form for bedrageribestøvning findes hos flueblomst, der i Danmark kun vokser i Allindelille Fredskov på Midtsjælland. Den bestøves af hanner af to arter af gravehvepse. De tiltrækkes af blomsternes duft, der til forveksling ligner de kønsdufte, som hunnerne hos gravehvepsene udsender. Bedrageriet går så vidt, at når hanhvepsen er landet på blomstens såkaldte læbe, er der en slags behåring, der minder om hunhvepsens, hvilket stimulerer hanhvepsen seksuelt. Den forsøger så at parre sig med blomsterlæben, og så bliver blomsten bestøvet.

Græsk skovlilje tv fra Grækenland og Sværg-skovlilje th fra Krim. Illustreret af Bo Mossbjerg

Når man taler om orkidéer, tænker man tit på tropiske regnskove, hvor de flotte blomster viser sig fra deres bedste side. Men Europa og Danmark har også en rig orkidéflora, der i skønhed og biologi ikke står tilbage for de udenlandske. På grund af orkidéernes særegne biologi kaldes de ofte blomsternes dronning. Som dronninger kræver orkidéerne også særlige forhold på deres levesteder, og netop derfor er mange arter sårbare eller ligefrem truede.

Men nogle orkidéer er dog rimelig udbredte og kan opleves af alle og enhver, der ser sig for. Plettet gøgeurt, majgøgeurt og tyndakset gøgeurt kan ligefrem være almindelige på enge, der afgræsses og ikke gødes. En skovorkidéart som skovhullæbe har ligefrem spredt sig i de senere år i forbindelse med skovrejsning. Man kan endda finde den i monokultur med pyntegrønt.

Alt dette kan man læse om i den smukke bog ”Orkidéer i Europa” af den svenske illustrator Bo Mossberg og den danske botaniker Henrik Ærenlund Pedersen. Bogen beskriver Europas 130 vilde orkidéer og kan bruges til feltbestemmelse, men illustrationerne er en nydelse i sig selv, så bogen kan også bare hyggelæses. Henrik Ærenlund Pedersen er biolog, har arbejdet med orkidéer i over 25 år og driver i dag Select Nature, et formidlings- og konsulentfirma på naturområdet.

Bo Mossberg & Henrik Ærenlund Pedersen: Orkidéer i Europa. 208 sider, 350 kr., Gyldendal.

Orkidéer i Europa kan bl.a. købes hos Saxo: Køb Orkidéer i Europa.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE