Boganmeldelse: Naturnationalparker og de store dyrs genkomst

En billedrig bog fortæller om baggrunden for nødvendigheden af at udsætte store dyr

Læst af naturskribent Søren Olsen

Forsiden af bogen. Foto: Rune Engelbreth Larsen.

Begrebet naturnationalparker blev opfundet af Rune Engelbreth Larsen, og han har skrevet flere bøger om emnet. I sin nyeste bog går han i dybden med, hvorfor den danske natur har behov for store dyr, som elge, bisoner, vildheste og krondyr, men også bævere, ulve og vildsvin. Han kalder disse dyr for ”Danmarks 7 Store”, og vi får hele deres danmarkshistorie. Desuden gennemgår han de 15 naturnationalparker, der er vedtaget af folketinget, og så slutter han bogen med lige kort at nævne, hvor de næste 15 naturnationalparker kunne ligge. Alt sammen illustreret med smukke fotos, tegninger og kort.

Det er ikke nogen hemmelighed, at den danske natur i mange årtier har været på en nedtur og at biodiversitetskrisen er en kendsgerning. Naturnationalparker er kun ét af flere nødvendige tiltag, hvis situationen skal vendes. At der udsættes mange flere store, græssende dyr i dansk natur er en af de hyppigste anbefalinger fra forskere, hvis vi skal standse eller i det mindste begrænse biodiversitetskrisens følger på vores breddegrader. 

Vildheste af racen konik. Foto: Rune Engelbreth Larsen.

Forfatteren slår også fast, at naturnationalparker ikke er et udtryk for naturromantiske bestræbelser på at genskabe fortidens natur. Så når han i bogen anlægger et historisk perspektiv på fortidens natur og dens dyreliv, er det for at forstå arternes samspil i økosystemer, der ikke er påvirket af mennesker, eller som kun er påvirket i mindre grad. Derfor handler oprettelsen af naturnationalparker snarere om naturpragmatiske bestræbelser for at fremme naturlige processers betydning for fremtidens natur.   

Friluftsinteresserne i de kommende naturnationalparker har fyldt en del i den offentlige debat, hvor det ofte er underforstået, at friluftsliv alene har med idræt, cykling og ridning at gøre. Mange af disse aktiviteter kan fortsætte uhindret, men nogle flyttes til nærliggende områder, fortælles der i bogen. Der er faktisk afsat 80 millioner kroner til forbedring af disse aktiviteter, men alligevel skaber det fortsat debat. Til friluftslivets gælder hører også det at nyde fugle, blomster, rislende bække og skovlysninger. I naturnationalparker vil disse naturoplevelser blive endnu større, fordi naturen bliver mere varieret, understreger forfatteren.

En elg kigger frem fra sit skjul i Lille Vildmose i Himmerland. Foto: Rune Engelbreth Larsen.

Rune Engelbreth Larsen: Naturnationalparker og de store dyrs genkomst. 417 sider, 369 kr., Forlaget Dana.

Bogen kan lige nu købes hos SAXO til 299,95 (annoncelink til SAXO)

Fakta om forfatteren: Rune Engelbreth Larsen er født i Glostrup i 1967, opvokset i Bramming og bor i dag i Aarhus. Cand.mag. i idéhistorie ved Aarhus Universitet i 1998, klummeskribent i Politiken 2004-16, medlem af Det Etiske Råd i 2017-22 og medlem af Naturfagligt Udvalg i Danmarks Naturfredningsforening siden 2022. Har skrevet flere bøger, blandt andet Renæssancen og humanismens rødder (2006) og Danmark er en kvinde – på genopdagelse i dansk natur (2009).

Forsidebillede: Det åbne landskab i Naturnationalpark Læsø. Foto: Rune Engelbreth Larsen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder