Boganmeldelse: LUCA, EN DELFIN I LIMFJORDEN

De fleste kender en delfin. Hvem kender ikke Flipper fra filmen af samme navn? Det er dog vist de færreste herhjemme, hvis om nogen, som har formået at få den samhørighed som delfinen Luca og kajakroeren Lena Storm oplevede? Deres møder og efterfølgende bånd, har Lena skrevet en fin bog om.

Læst og vurderet af Marianne Riis.

Bogen indeholder gode fotos, hvilket gør bogen indbydende. Her et livsglad foto fra bogen taget af Steen Gosvig.

Jeg havde selv glæde af, at møde delfinen Luca, som var på besøg i Limfjorden i foråret 2020 og cirka et år frem. I efteråret 2020 mødte forfatteren Lena, delfinen for første gang da hun var ude på Limfjorden i sin kajak. Det møde gav en naturoplevelse ud over det sædvanlige og blev starten på en historie om tillid, nysgerrighed, glæde, sorg og kærlighed. Kærlighed ikke mindst til naturen og den samhørighed der kan opstå ved gensidig respekt.

Bogen er delt ind i fire overordnede afsnit

Bogen er delt ind i fire overordnede afsnit, hvor det største (ca. halvdelen af bogen) omhandler møderne imellem Lena og Luca. De øvrige er om delfinerne i Thyborøn og så er der lidt fakta om delfiner samt om beskyttelsen af den lille hval. Opdelingen gør det nemt at navigere i bogen som så også kan bruges lidt som et opslagsværk om delfiner i Danmark. Farvevalget nogle steder i bogen er dog lidt for mørk. Det mørke skal selvfølgelig illustrere vand, men det gør at teksten, eksempelvis indholdsfortegnelsen, ikke læses så nemt.

Bogen indeholder også et afsnit om behovet for beskyttelse og hensyn til delfiner, der måske i stigende grad kommer til at kunne opleves i danske farvande.

Bogen har medtaget rigtig mange flotte fotos af Luca og Lena, hvilket bare gør bogen rigtig indbydende. Når man læser bogen og ser de mange billeder kan man sagtens visualisere sig ud på Limfjorden med det lidt umage makkerpar. Endnu bedre bliver det hvis man scanner de QR-koder som er lagt ind forskellige steder. De indeholder nemlig små videoklip. En rigtig god ide!

Lena beskriver hendes oplevelser med delfinen Luca meget levende og man kan slet ikke lade være med at dele hendes begejstring over den nysgerrige og tillidsfulde delfin. Det er også meget befriende at læse om Lena's tilgang til oplevelserne. De sker, ifølge forfatteren, altid på delfinens præmisser og med stor respekt for Luca. Eksempelvis sejlede Lena aldrig hen til Luca, men ventede på at hun-delfinen kom til hende.

Lena og Lucas historie er ikke som historier er flest og den inspirerende fortælling kan kun anbefales. Jeg blev i hvert fald grebet af beretningen.

Bogen kan bl.a. købes hos Bog & Ide og koster ca. 200 kr.

Luca, en delfin i Limfjorden af Lena Storm, Casaluna Forlag 2022, paperback, 96 sider.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE