Boganmeldelse: Kystland

Bogen “Kystland” rammer noget af det mest essentiele i det danske land: vores lange, variende kystlandskab. Uanset, hvor man befinder sig i Danmark er kysten aldrig mere end 50 kilometer væk.

Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg.

Bogen Kystland er et værk i stort format.

En nyere måling fra Geodatastyrelsen angiver, at de danske kyster strækker sig over en kystlinje på 8750 km! Kystland er først og fremmest et flot billedværk af fotograferne Mathias Svold og Ulrik Hasemann. Forfatteren Josefine Klougart har skrevet en nærværende, indledende tekst om barndommens minder fra kystlandet “Om mine strande”. Som læser er vi nok mange, der kan lade os inspirere af Josefine Klougarts ord og tanker – og selv tænke tilbage til de oplevelser, der over tiden har været forbundet med kysterne – feriestemning, frihed, ro – familiesammenhørighed – eller hvad vi nu hver især forbinder med kysten.

Billedværket skildrer vidt forskellige dele af Danmarks rigdom på kyststrækninger, men næsten altid med os – mennesket som en aktør i billedet – fra jægerne med geværer, det nøgne, elskende par eller de legende børn i klitterne. Bogen er derfor ikke et klassisk naturværk med det rige orgie af natur- og dyreliv, der knytter sig til kystlandet. Det er et værk, der forbinder mennesket til kysten og naturen – og viser i al sin tydelighed, hvor stor en identitet kysterne er for os – og vi for kysterne.

Der er ingen tekstbeskrivelse til de stort opsatte billeder, der præsenteres på helsider – eller det vil sige, at det er der. Skjult bagerst i bogens omslag ligger et lille hæfte, hvor en fin, sidenummereret billedtekst fortæller om billedet.
Måske har forfatterne ment at vi som betragter selv skulle læse billedet inden vi, hvis et billede vækker særlig nysgerrighed, får svaret serveret. Billedteksterne er dog fine – og ofte i sig selv en så fin, lille beretning, at det er synd at de ikke får plads ved billedet i bogen.

Pumpning af sand ved Vejlby Klit. Foto fra bogen.

Mange af bogens billeder virker som læser og betragter ret objektive, hvilket faktisk kan være udfordrende som fotograf. Møns Klint er f.eks. fotograferet i den golde vintertid – uden grønne bøgeblade og det azurblå vand over kridtbunden sådan som vi kender klinten fra turistfoldere. Et par af mine egne favoritter er billedet fra Stevns Klint, hvor de to små mennesker, ikke uden vanskeligheder, passerer klintens fod med klintens tonstunge tag hængende over deres hoveder og billedet af sandpumpning ved Vejlby Klit, hvor man virkelig fornemmer kraft og action.
Bogen er efter min mening ikke et værk, der skal sælge kystdanmark til turister, men et værk, der skal gøre os danskere opmærksomme på vores kysters enorme betydning for vores liv og identitet – og det gør Kystland ganske godt.

KYSTLAND af Mathias Svold og Ulrik Hasemann, Book lab 2019, hardcover, 285 mm x 350 mm, 176 sider. Vejledende pris: 395 kr.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE