Boganmeldelse: Fugl

Flot bog med fuglekunstnere.

bog_fugl
Forsiden af bogen FUGL, med et udsnit af Michael Kviums værk The Feast, fra 2007.

Læst af naturskribent Søren Olsen.
Fugleværnsfonden, der i deres reservater er med til at sikre levesteder for de vilde fugle, har i år 50 års jubilæum. I den anledning kan man sommeren over (frem til 4. september) nyde stor fuglekunst på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Herefter vises udstillingen FUGL på Sophienholm i Nordsjælland og Vendsyssel Kunstmuseum i Nordjylland.
Udstillingen viser værker af fremragende kunstnere, der alle har ladet sig fascinere og inspirere af fuglen som motiv og fænomen. I den forbindelse har museet udgivet en smuk bog med artikler, der beskriver fuglene og naturen fra forskellige vinkler, og som indeholder gengivelser af en lang række af de værker, der vises på udstillingen.

traner_tofte
Carl Christian Tofte: Tranepar driver årsungen bort, fra 2012. Foto: Jessica Lee Hjort.

Den flot illustrerede bog beskriver, hvordan fugle optræder i kunsten og indeholder en lang række biografier over fuglekunstnere. Jesper Tofft skriver ”Om naturillustration og fuglemalere i Danmark”, og han omtaler både de velkendte (som Aage Sikker Hansen og Aage Gitz-Johansen) og de mindre kendte (som Knud Kyhn og Leif Ragn Jensen).

Fugleværnsfondens grundlægger Lorenz Ferdinand (1921-2001) bliver citeret for, hvad der kendetegner en fuglekunstner: ”Kunstneren skal vise, at han har oplevet noget ude i naturen, og at han har haft fortrolighed med og kendskab til de fugle, som han gengiver.”
Jens Gregersen skriver om ”Billedet, Lorenz og fugleværn”.

 Knud Kyhn: Flyvende Ederfugle, fra 1945. Foto: Jes Larsen, Inferno.
Knud Kyhn: Flyvende Ederfugle, fra 1945. Foto: Jes Larsen, Inferno.

Malene Linell Ipsen (red.): FUGL. 152 sider, 175 kr., Johannes Larsen Museet, Sophienholm & Vendsyssel Kunstmuseum 2016.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE