Boganmeldelse: Dyrehaven

Lignende artikler

Billede fra bogen. Hvidtjørnene blomstrer smukt i juni. Foto: Lars Ranek

På vandring i Jægersborg Dyrehave.

Læst af naturskribent Søren Olsen.

I 2015 blev Jægersborg Dyrehave optaget på UNESCO´s liste over verdens kulturarv, og det skyldes den jagtglade Christian 5. og hans jagtveje i skoven. Som kronprins havde han været på besøg hos Solkongen i Frankrig, Ludvig den 14., og set hvordan jagtformen parforcejagt var et storslået skuespil med hylende hunde, jægere i farverige uniformer og larmende jagthorn. Christian 5. fik derfor Dyrehaven indhegnet, så der blev mulighed for parforcejagt, og hans jagtveje ses den dag i dag.

I ”Dyrehaven” kommer læseren rundt i alle hjørner af dette naturområde. Bogen begynder ved Klampenborg Station, går op over Eremitagesletten og ender nordpå i Jægersborg Hegn. Undervejs inviteres læseren indenfor hos kunsthåndværkere i Raadvad, møder Pjerrot på Bakken, besøger den legendariske kælkebakke i Ulvedalene og er med på svampejagt ved Hjortekær. Kronvildtet og dådyrene møder man også, foruden hvidtjørnene på Hvidtjørnesletten.

Længst mod nord ligger Jægersborg Hegn, og den store forskel på dette område og den sydlige del med Dyrehaven og Bakken, er lyset. I Dyrehaven er der store søer af lys, mens det i Jægersborg Hegn er fordelt i klatter. De to skove er naturmæssigt meget forskellige. Dyrehaven er friseret og Hegnet er et vildnis, men de er forbundet af netop parforcejagtens veje.

Bogen er velskrevet og fokuserer på det historiske og rekreative. Bogens mange fotos er i topklasse og viser nye sider af den velkendte skov. Hvert år åbner de røde porte til Dyrehaven for 7,5 millioner besøgende, hvilket gør skoven til det mest besøgte naturområde i Danmark.

Anne-Sofie Storm Wesche (tekst) & Lars Ranek (foto): Dyrehaven. 262 sider, 350 kr., Gyldendal.
ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close