Boganmeldelse: Danmarks genforvildede natur

Danmarks genforvildede natur: Sådan får vi en vild og fortryllende natur.

Læst af naturskribent Søren Olsen.

Selv om det danske landskab er et kulturlandskab, og selv om de naturområder vi stadig har, er stærkt forarmede i forhold til tidligere tiders artsrigdom, så er alt håb ikke ude. Hvordan den accelererende naturkrise kan imødegås beskriver Rune Engelbreth Larsen på en både praktisk og flot måde i sin seneste bog, ”Danmarks genforvildede natur.”

I sin forrige bog, ”Vildere vidder i dansk natur”, introducerede Rune Engelbreth Larsen begrebet ”naturnationalpark” som en del af løsningen på naturens tilbagegang. Siden da er ”naturnationalparker” blevet en del af den nuværende regerings såkaldte forståelsespapir med støttepartierne. Så hvad er en naturnationalpark, og hvorfor er det en god ide?

Nu er det ikke sikkert at der kommer noget der hedder naturnationalparker, det er jo en omstændeligt ord, men tanken er, at i sådan et naturområde skal en vildere natur på naturlige præmisser have højeste prioritet. Og derfor adskiller sådan et område sig markant fra de nuværende nationalparker og naturparker, der også omfatter landbrug, skovbrug og byer.

Vilde heste, foto fra bogen.

Bogen præsenterer på en detaljeret, men dog let forståelig måde behovet for mere og vildere natur i Danmark og drøfter den politiske naturdagsorden, dyretætheder, hegn og udfordringer i den eksisterende lovgivning. Der gives også eksempler på erfaringer med vild natur i Danmark, Tyskland, Holland og England. Disse emner udgør bogens første del. Anden del fremlægger så 15 konkrete bud på vildere naturnationalparker, der er skåret ind til benet og ikke kræver opkøb, men kan realiseres på få år. Til dette afsnit er der udarbejdet utallige kort over forskellige forhold for disse naturrige naturnationalparker.

Bogen viser, at det slet ikke er umuligt at få en vildere natur, hvis ønsket og viljen er til stede. Bogen indeholder praktiske arbejdsplaner, der er lige til at gå til. Samtidig er bogen også en oplevelsesbog, der i ord og billeder inspirerer til naturoplevelser ud over det sædvanlige i dagens Danmark, og til vildere natur i morgendagens Danmark. Forfatteren har taget bogens fotos. Aage V. Jensen Naturfond har opfordret forfatteren til at skrive bogen og har også økonomisk støttet den. Den kan bl.a. købes hos Saxo.

Rune Engelbreth Larsen: Danmarks genforvildede natur. 304 sider i stort format, hardcover, over 100 fotos og over 400 kort. Vejledende pris: 339 kr. Forlaget Dana.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE