Boganmeldelse: Damtæger

Lignende artikler

Skøjteløber og bækløber

Læst og vurderet af naturskribent Søren Olsen.
damtaeger_bogNår man går en tur langs en dam, en sø eller et vandløb en lun forårsdag eller om sommeren, ser man tit nogle ret spinkle insekter, der skøjter rundt på vandoverfladen. Det kan være gulbrystede skøjteløbere eller nordjyske bækløbere. De tilhører begge en insektgruppe ved navn damtæger, som der er 18 arter af i Danmark. Disse skønne, graciøse insekter beskrives i et nummer af naturtidsskriftet Natur og Museum, som udgives af Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Damtæger lever hele deres liv mellem luft og vand, men de skal alligevel passe på ikke at drukne. De findes overalt, hvor der er vand, lige fra havedammen (hvis den ikke har alt for mange fisk), til søer, damme, åer og bække. Hæftet giver ideer til, hvordan man kan studere dem nærmere, og ved hjælp af en nøgle og gode fotos kan man bestemme dem.
damtaeger_foto

Med en særlig ynde glider de spinkle insekter elegant rundt på vandoverfladen, men hvordan gør de det? Ved nærmere eftersyn ser man, at benene trykker vandet ned uden at perforere vandets overflade. Det skyldes, at damtægerne har en masse små vandafvisende hår på ben og fodled. Men bliver kroppen våd, for eksempel af kraftig regn, er de i stor fare for at drukne – medmindre de finder et tørt sted at soignere sig.

Jakob Damgaard: Damtæger. 36 sider, 68 kr.+ forsendelse (Naturhistorisk Museum 2015).

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close