Boganmeldelse: Årstiderne    

Jens Gregersens naturindtryk i streg og ord er en lystvandring

Læst af naturskribent Søren Olsen

Jens Gregersens seneste to bøger har handlet om Vadehavets natur og hedernes forunderlige landskab, men i sin nyeste bog fortæller han om den danske natur mere bredt, lige fra en havedam til de mest spektakulære naturområder. Det meste er hverdagsbegivenheder i det kulturlandskab, som udgør det meste af Danmark, og som er det de fleste af os selv oplever. For ofte handler det blot om at tage ud i naturen året rundt, og bedst som man kigger efter noget bestemt, så falder man over noget helt andet og overraskende.

Stillitser på frøstandere. Illustration fra bogen.
Forsiden af bogen.

For eksempel besøgte Jens Gregersen Hirsholmene i havet ud for Frederikshavn, som har en flot skærgårdsnatur. Men det var nogle tamme kalkuner og det deres skraben i jorden betød for bulmeurten, som han blev forundret over.

Til hverdag bor Jens Gregersen på naturreservatet Vorsø i Horsens Fjord, som opsynsmand for Naturstyrelsen. I de sidste 40 år har han blandt andet lavet omfattende studier af skarvernes liv og adfærd, som på netop Vorsø engang havde en af Europas største kolonier. Men siden 2011 har havørnen haft rede på øen, og derfor er skarvbestanden næsten forsvundet fra øen.

Netop den eventyrlige fortælling om havørnenes genkomst er blandt bogens bedste og mest opmuntrende historier. Havørnen er igen for alvor blevet en del af det danske landskab med en overraskende bestand på over 150 ynglepar. De findes især omkring fjorde og bælter, men har flere steder droppet deres skyhed og bygget reder tæt på byer som Aarhus og Vejle. Stadig flere steder er de så almindelige at man kan oplever synet af havørnepar året rundt, fordi de er standfugle og meget stedfaste.       

Havørneparret på Vorsø. Illustration fra bogen.

Så selv om årstiderne i naturen har visse kendetegn, som gentager sig år efter år, forandres landskabet og dets indhold over tid. Nogle gange går det hurtigt med nye arter der dukker op på grund af klimaforandringerne, men ofte lægger man ikke mærke til det i det daglige. Ikke før man får det præsenteret, som i Jens Gregersens bog, og på den måde bliver opmærksom på at hver måned har sine egne naturbilleder. At man gennem iagttagelse af årets cyklus kommer til at opfatte detaljer og forandringer i landskabet, og at man selv kan gøre sine iagttagelser.

Fuglene står Jens Gregersens hjerte nær, og de fylder meget i bogen. Men planter, insekter og pattedyr er også kommet med, og ikke mindst vejret og lyset. Det danske landskab og dyrelivet er varmt og nænsomt oplevet og skildret. Og med den naturens rigdom der åbenbarer sig i hans streg, og den indsigtsfulde tekst, bliver læsningen af bogen til en sand lystvandring.

Bogen kan i skrivende stund købes på tilbud hos Bog & Idé til kr. 239,96 (annoncelink til butik)

Jens Gregersen: Årstiderne. 220 sider, 300 kr., Gads Forlag.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE