Bliver danske ulve skudt?

I Danmark finder man ikke døde ulve, men alligevel forsvinder flere danske ulve tilsyneladende fra jordens overflade – uden at blive genmeldt.

Ifølge en statusrapport fra den nationale overvågning af ulve er det uforklarligt, at flere danske ulve forsvinder sporløst. Siden ulven genindvandrede til Danmark i 2012 og frem til nu er en enkelt ulv registreret som “død af naturlige årsager”. I samme periode er 10 ulve uforklarligt forsvundet – uden tilsyneladende at være udvandret igen.

“En ulv, der dør i naturen, vil før eller siden blive fundet. Det ved vi fra Tyskland. At et enkelt kadaver skulle blive overset, er måske ikke underligt, men med så mange ulve, der er formodet døde i Danmark, burde flere af dem være fundet. Dertil kommer, at dødsraten for en rask ulv ligger på ganske få procent om året, og sådan ser den procentsats ikke ud i Danmark”, siger seniorforsker Peter Sunde til Kristeligt Dagblad.

En ulv i sne. Billedet er ikke fra Danmark. Foto: Mikael Males/Dreamstime.com.

Ingen beviser…

Der er ingen beviser for at danske ulve systematisk udryddes, men fakta er at ulvene forsvinder uden at der kan gives en forklaring.

Seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson, som sidder i Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe, er bekymret for, om der foregår en illegal, koordineret bekæmpelse af ulve herhjemme. “I forhold til, hvor få ulve vi har, må vi have noget nær verdensrekord i, hvor mange der forsvinder, uden at vi kan give en forklaring”, siger Bo Håkansson til Kristeligt Dagblad.

I Danmark er der til dato registreret 27 forskellige ulveindivider med kendt genotype. 14 er indvandret fra Tyskland og 13 er danskfødte. Der menes pt. at være 9-11 ulve i Jylland.

Øget fokus på faunakriminalitet

Vildtforvaltningsrådet, der har til formål at rådgive Miljøministeren om jagt og vildtforvaltning har for nylig bedt både justitsministeren og miljøministeren om at sætte fokus på faunakriminalitet, altså drab på vilde fredede dyr. Både landbruget og Danmarks Jægerforbund er repræsenteret i Vildtforvaltningsrådet.
/JN

Kilder: Kristeligt Dagblad, Nordjyske.dk, vildtforvaltningsraadet.dk, dce.au.dk. Featured foto: Michal Ulicny, Dreamstime.com

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE