Blåhalsen har indtaget den jyske halvø

Lignende artikler

Blåhalsen er en ret ny ynglefugl, der har indtaget Danmark fra syd.
Blåhalsen er en ret ny ynglefugl, der har indtaget Danmark fra syd. Foto: Sander Meertins, Dreamstime.

De fleste kender en rødhals, men i de senere år er den danske natur også blevet beriget med en blåhals. Den sydlige blåhals har for alvor indtaget den jyske halvø.

I slægt med nattergalen
Blåhalsen er en smuk og velsyngende sangfugl, der deler slægtsnavn med nattergalen. Og synge kan den! Ikke så højt og kraftigt som nattergalen, men med fine, indledende høje toner, gerne efterfuldt af en pludrende symfoni med gentagne indslag og gerne med lånte kompositioner fra andre fugle.

To racer – en nordlig og en sydlig.
Blåhalsen kan opdeles i en nordlig og sydlig udgave. Det er den sydlige underart, der i disse år i stigende grad indtager landet. I 2011 blev det første sikre ynglefund i nyere tid registreret på Sjælland. I de senere år har den sydlige underart bredt sig op igennem Jylland med et stigende antal ynglepar. Man tæller som regel ynglepar ud fra antal syngende hanner – og her kan Fyn nu også være med.

Hør den sydlige blåhals synge: 

Blåhalsen placerer gerne reden på jorden eller lavt i buske. Foto: Vasiliy Vishnevskiy, Dreamstime.
Blåhalsen placerer gerne reden på jorden eller lavt i buske. Foto: Vasiliy Vishnevskiy, Dreamstime.

Den sydlige blåhals (Luscinia svecica cyanecula) yngler nær vådområder med rørsumpe og spredte pilebuske i nærheden af vand. Her lever den især af insekter. Nogle af de hidtil nordligste lokaliteter er Ove Sø i Thy og fuglereservatet Vejlerne på Hannæs i grænselandet mellem Thy og Hanherred.
I Vejlerne er blåhalsen efterhånden blevet godt etableret, hvor der hvert forår kan opleves mange syngende hanner.

Overvintrer i Afrika.
Tidligt på efteråret søger blåhalsen mod vinterkvarteteret. Den sydlige blåhals overvintrer på de afrikanske savanneområder. Nogle bliver dog i Middelhavsområdet. Blåhalsen er tilbage i Danmark i løbet af de første aprildage.

Den sydlige blåhals kendes på den hvide strubeplet. Den nordlige underart har orangebrun strubeplet. Foto: Foto: Juan Paplo Fuentes Serrano, Dreamstime.
Den sydlige blåhals kendes på den hvide strubeplet. Den nordlige underart har orangebrun strubeplet. Foto: Juan Paplo Fuentes Serrano, Dreamstime.

/JN
Kilder: DOF.dk, Naturstyrelsen. Lydoptagelse: Ruud van Beusekom/xeno-canto.org.

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close