Blækspruttesvampen!

Blækspruttesvampen med de karakteristiske røde arme med den mørke sporemasse på vej ud af hekseæggene. Foto: Emile Bertiau CC BY 3,0, Wikimedia

Der findes tusinder af forskellige, kendte arter af svampe. De findes i alle former og farver, men en af de mere spektakulære er blækspruttesvampen.

En stinksvamp med røde arme.
Blækspruttesvampen (Clathrus archeri) er en helt umiskendelig stinksvamp med røde arme. Den starter som et gråligt, næsten hvidt hekseæg, men ved gennemskæring ses en lyserød farve. Når svampen springer ud af hekseægget som er 3-5 cm højt spredes 3-8 røde arme ud, hvoraf navnet blækspruttesvamp kommer.
På de røde arme sidder den olivensorte, stinkende sporemasse. Lugten omkring svampen bliver af nogle beskrevet som et strejf af hyachint, men ved berøring af svampen er duften en helt anden. Her er man ikke i tvivl om, hvorfor det er en stinksvamp.

Annonce:
Har du den rette svampebog? Find den her!

Kom til Europa for mere end 100 år siden.
Blækspruttesvampen stammer oprindeligt fra Australien, men er indført til Europa for over 100 år siden. Efter det første fund i Danmark i 1988 ved Middelfart, er den efterfølgende fundet i en have i Køge. Derudover er den set på Anholt og i Mols Bjerge. Observationen i Mols Bjerge er dugfrisk fra august 2017. Sandsynligvis ses flere observationer på nye lokaliteter i de kommende år.
Svampen kan ikke forveksles med andre svampe i den danske natur, men stadiet som hekseæg inden den springer ud, kan ægget minde om Gitterkugle-stinksvampen (Clathrus ruber), der dog også er sjælden.

Vidste du;

At Blækspruttesvampen går under navnet ”Giant Stink Horn” i New Zealand?

At den første gang blev fundet i Danmark i 1988 ved Middelfart?

At blækspruttesvampen er sjælden herhjemme og kun observeret på få lokaliteter?

At stinksvampen i dag er spredt til de fleste verdensdele?

MR/

Kilde: svampeatlas.dk, svampe.dk, fugleognatur.dk, 2dmu.dk

Featured billed: Blækspruttesvamp, foto: Jean Roulin CC BY-SA 4,0, Wikimedia

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder