Billig rødvin lokker natsommerfugle

Kom tæt på nattens smukke sværmere.  Om sommeren når solen stille forsvinder i horisonten og mørket falder på, begynder en livlig aktivitet.
Af Naturvejleder Sabine Jensen.

Her i tusmørket kan man se de smukke natsommerfugle flyve rundt efter nektar. Vi har over 2500 forskellige arter af sommerfugle her i Danmark, men under 100 arter flyver i dagtimerne. Den artsrigdom som sommerfuglene repræsenterer er derfor ukendt for de fleste.
Vil man gerne se nærmere på disse nataktive insekter kan man tillokke dem ved hjælp af lysfælder, sukker – og ja, billig rødvin! En lun sommeraften og -nat (juni-september) med en let brise, er et godt tidspunkt at tiltrække natsommerfuglene.

Lyset tiltrækker masser af insekter bl.a. den smukke guldugle (t.h.), der har sat sig som et smykke på fingeren.
Lyset tiltrækker masser af insekter bl.a. den smukke svingel-ugle (t.h.), der har sat sig som et smykke på fingeren.

Opskrift på en lysfælde
Lyslokning er meget effektivt, og det er ikke unormalt at kunne opleve op imod hundrede forskellige insektarter komme til ens lys om natten.
Du skal bruge:
• Helst en lyskilde som f.eks. kviksølvspære, lysstofrør fra kopimaskiner, solariarør eller andre lyskilder der udsender ultraviolet lys. (egnet udstyr kan bl.a. købes hos Ento-tech og Benfidan). En almindelig el-sparepære vil til nød også kunne bruges, men er ikke nær så effektiv som lokkelys. Husk forsigtighed omkring el-installationer og udendørs fugt! Hos NaturGuide.dk har vi få lavet et fint lokkesæt hos vores lokale elektriker.
• En forlængerledning (eller mobil strømgenerator).
• Et stort hvidt stykke stof f.eks. lagen eller dug.
• Rigtig mange æggebakker.

Sådan gør du:
Lyskilden sættes op ca. en meter over jorden og bag den, i et træ eller lignende, hænges det hvide stykke stof. Under lyskilden stables æggebakkerne så de danner en pyramide. Det bedste tidspunkt at starte lyslokningen på er fra solnedgang og et par timer frem. Natsommerfugle orienterer sig bl.a. efter månens ultraviolette lys og når den flyver forbi en tændt lampe, forveksler den nu lyset fra lampen med lyset fra månen. Områder som gamle haver, skovområder, levende hegn og steder med varieret vegetation er oplagte, men husk at forlængerledningen skal række!
Husk at indsamling af natsommerfugle ved hjælp af udendørs lysfælder, skal indrettes således at insekterne ikke skades eller dræbes. Husk også at få lov af grundejeren inden lyset stilles op.

Rødvin lokker nat-sommerfuglene
Normalt er det en synd at hælde sukker i rødvin, men når det drejer sig om at lokke nattens sværmere frem, er det noget ganske andet. Sukkerlokning er en meget klistret affære, men det er sjovt og kan være ganske effektivt.
Du skal bruge:
• En flaske billig rødvin
• Et kilo sukker
• En sæk af lærred der må klippes i strimler eller bomuld-, hamp- eller hørsnore.

Stofstrimler dyppet i en blanding af sukker og rødvin lokker natsværmerne frem. Her bl.a. en agatugle.
Stofstrimler dyppet i en blanding af sukker og rødvin lokker natsværmerne frem. Her bl.a. en agatugle.

Sådan gør du:
Opvarm blandingen af sukker og rødvin til sukkeret er opløst, men lad det ikke koge. 10-20 snore eller lærredstrimler i ca. 1 meters længde lægges i blandingen. Lad det trække i 1-3 døgn. En time før skumring hænges snorene eller strimlerne op langs en skovsti, et levende hegn eller måske bare i din egen have. Herefter vil natsommerfuglene (men også andre insekter) blive tiltrukket af den søde, lidt gærende saft. Med en lommelygte eller pandelampe kan må gå fra snor til snor og studere de oftest farvestrålende natsommerfugle.

Rigtig god fornøjelse!

>> Visuel guide til natsværmere

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE