Bag en mælkebøtte – i pandekagedej

Mælkebøtter i tusindevis i maj.

Mælkebøtten er en af de vilde planter, der er spiselig. Det gælder hele planten, men hvor de grønne dele gerne er lidt bitre, så er de gule blomster anderledes milde. Prøv at bage dem i pandekagedej!

Af Marianne Riis

Mælkebøtter kan findes alle vegne. Jeg synes det er en prægtig blomst – og den er også velkommen i min have, hvor mange ellers anser den som ukrudt. I april og maj kan hele marker være gule af mælkebøtter. På denne tid samler jeg gerne de gule kronblade til en mælkebøtte-gelé eller -marmelade om man vil. Den er populær i vores familie – ikke mindst på nybagte boller.

Mælkebøtteblomster i pandekagedej

Mælkebøtten har dog mange andre anvendelsesmuligheder. Prøv at lave en klassisk pandekagedej. Dyb selve blomsterhovederne ned i dejen (brug evt. en gaffel) og steg dem på panden, så de bliver gyldne på begge sider. Det er ret enkelt og smager fint som en bål-snack. De små blomster-kager kan også spises som tilbehør til is – eller på samme måde som æbleskiver – med flormelis og syltetøj som tilbehør.

Blomsterhovederne steges gyldne på begge sider.

En fin og hyggelig bålaktivitet, hvor alle kan være med.

Det er en aktivitet som også børnene kan være med til – faktisk hele processen fra plukning til stegning.
Sammen med børnene bruger jeg de samme pander som når vi laver bålpandekager. Det vil sige små pander på et langt skaft, så man kan nå ind over gløderne på behørig afstand.
Ellers bruger jeg min klassiske støbejernsbålpande som er perfekt til mad og hygge omkring bålet.

De små blomsterkager – gyldne og sprøde.

Tip: Prøv også at lave mælkebøttechips.

Opskrift på oldemors pandekagedej:

  • 2 æg.
  • 2 dl. mel.
  • ½ dl. sukker.
  • 2½ dl. mælk.
  • ½ tsk. salt.

Det hele piskes godt sammen uden klumper. Dejen steges i olie eller lidt smør/margarine til den er gylden på begge sider.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE