Asiatisk mariehøne (H. axyridis)

Invasiv asiatisk mariehøne uønsket i Danmark

Harlekin mariehøne er en uønsket, invasiv art i Danmark
Harlekin mariehøne er en uønsket art i Danmark. Mariehønen anses som en konkurrent til vores hjemlige arter.

Den asiatiske harlekin-mariehøne (Harmonia axyridis) er oprindeligt en østasiatisk art, der blev indført til Europa i 1982. Arten er bl.a. blevet brugt til bladlusbekæmpelse. I dag har arten etableret frie bestande i store dele af Europa bl.a. i Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland og England. I 2006 blev arten fundet både i Danmark og Norge, hvor den sandsynligvis er indført med importerede grønsager. I 2007 blev de første overvintrende mariehøns registreret i København. Den asiatiske mariehøne er lidt større og mere rund end vores hjemlige syvplettet mariehøne.

Konkurrent til danske arter
Myndighederne herhjemme anser arten som en uønsket, invasiv art da mariehønen har vist sig at være meget konkurrencedygtig og kan være konkurrent til vores hjemlige, danske arter og ligefrem æde æggene fra danske mariehøns. Desuden kan den asiatiske harlekin-mariehøne i følge udenlandske erfaringer også kaste sig over sommerfuglelarver.

Bekæmpelse er vanskelig
Har den asiatiske harlekin-mariehøne først etableret sig vil den være vanskelig at bekæmpe. Arten kan optræde i mange forskellige klædedragter fra næsten ensfarvet sort med få røde pletter til rød med mange sorte pletter. Se de mange farvevariationer på dette link (entomart.be).
Arten har brune ben og næsten altid store, hvide ”kinder” såkaldte falske øje. I modsætning til de naturligt forekommende arter har asiatisk mariehøne tendens til at søge ind i beskyttede områder som f.eks. bygninger når den skal overvintre.

Kilder: Bioforsk.no/Morten Günther, agrsci.dk/Janne Hansen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE