Asiatisk mariehøne (H. axyridis)

Lignende artikler

Invasiv asiatisk mariehøne uønsket i Danmark

Harlekin mariehøne er en uønsket, invasiv art i Danmark
Harlekin mariehøne er en uønsket art i Danmark. Mariehønen anses som en konkurrent til vores hjemlige arter.

Den asiatiske harlekin-mariehøne (Harmonia axyridis) er oprindeligt en østasiatisk art, der blev indført til Europa i 1982. Arten er bl.a. blevet brugt til bladlusbekæmpelse. I dag har arten etableret frie bestande i store dele af Europa bl.a. i Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland og England. I 2006 blev arten fundet både i Danmark og Norge, hvor den sandsynligvis er indført med importerede grønsager. I 2007 blev de første overvintrende mariehøns registreret i København. Den asiatiske mariehøne er lidt større og mere rund end vores hjemlige syvplettet mariehøne.

Konkurrent til danske arter
Myndighederne herhjemme anser arten som en uønsket, invasiv art da mariehønen har vist sig at være meget konkurrencedygtig og kan være konkurrent til vores hjemlige, danske arter og ligefrem æde æggene fra danske mariehøns. Desuden kan den asiatiske harlekin-mariehøne i følge udenlandske erfaringer også kaste sig over sommerfuglelarver.

Bekæmpelse er vanskelig
Har den asiatiske harlekin-mariehøne først etableret sig vil den være vanskelig at bekæmpe. Arten kan optræde i mange forskellige klædedragter fra næsten ensfarvet sort med få røde pletter til rød med mange sorte pletter. Se de mange farvevariationer på dette link (entomart.be).
Arten har brune ben og næsten altid store, hvide ”kinder” såkaldte falske øje. I modsætning til de naturligt forekommende arter har asiatisk mariehøne tendens til at søge ind i beskyttede områder som f.eks. bygninger når den skal overvintre.

Kilder: Bioforsk.no/Morten Günther, agrsci.dk/Janne Hansen.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,501FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close