Er den amerikanske fyrretæge fulgt med ind med dit juletræ?

Amerikansk fyrretæge
Amerikansk fyrretæge er blevet mere udbredt i Danmark de seneste år. Den overvintrer gerne indendørs i huse. Foto: Didier Descouens, CC-BY-SA 4.0, Wikipedia.

Amerikansk fyrretæge er en ret ny art i Danmark. Den lever på nåletræer og vil gerne overvintre indendørs i huse. Har du fået en ubuden gæst med dit juletræ ind i stuen?

Tægen er med en kropslængde på op til 2 cm og lange antenner et relativt stort insekt, som normalt vil vække opsigt.
Arten amerikansk fyrretæge (Leptoglossus occidentalis) er primært udbredt i Nordamerika og Canada. Tægen kom til Europa i 1999, hvor den dukkede op i Italien. Siden har den spredt sig i store dele af Europa. Den for mennesker helt harmløse tæge blev opdaget i Danmark i 2009, men er blevet mere udbredt de sidste par år.

Fornylig fik NaturGuide.dk en henvendelse om “et underligt dyr” fra en læser. Det var netop en amerikansk fyrretæge, der var kommet ind i stuen. Den var formentlig fulgt med nogle fyrregrene til dekoration.

I følge Landbrugsstyrelsen kan det fremmede insekt potentielt volde skade i juletræer og juletræsplantager. Tægen lever dog typisk af frø fra fyrretræer, men kan også angribe nåletræer. Det er netop karakteristisk for denne art, at den søger indendørs for at overvintre. Måske har du fået en julegæst?

Kilder: Landbrugsstyrelsen, allearter.dk, fugleognatur.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE