Naturen i marts

Naturen netop nu af naturvejleder Sabine Jensen.
Marts er årets første forårsmåned og måneden, hvor dagene vinder over nætterne i længde. Flere fuglearter begynder at synge og bl.a. sanglærken kan høres højt under himlen. Marts er opkaldt efter romernes krigsgud Mars. Det gamle, nordiske navn var Tormåned. Om navnet har forbindelsen til guden Thor eller om “tor” er oldnordisk for “tør” – og derved “tør måned” er ikke helt klart.

Annonce

Følfod dukker frem og blomstrer gult. Også Blå anemone har sin storhedstid i det tidlige forår. Den velduftende martsviol er også fremme i marts (deraf navnet). Insekterne vågner også til dåd. Der er intet som lyden af årets første humlebi.

Det er hannerne som først dukker op i det tidlige forår. Foto: Piet Spaans CC BY-SA 2,5, Wikimedia

Hugormen på solceller
Foråret er det bedste tidspunkt at opleve hugormen. Netop nu dukker hugormene frem fra vinterskjulet. De er nemme at komme tæt på fordi de er kolde og langsomme og har behov for solens varme stråler for at genvinde deres hurtighed. Sydvendte skråninger og solbeskinnede pletter er et godt sted at finde de små slanger.

Masser af gæs på træk
Tusindvis af gæs er på vej mod nord til ynglepladserne. For en stund kan vi opleve dem i Danmark, hvor de tanker op til den videre færd mod nord.
På landmandens marker ynder gæssene at æde de grønne spirer, hvilket ikke altid er populært. Staten forsøger at afhjælpe landmændene ved at fodre med tonsvis af korn for at lokke gæssene væk fra afgrøderne.

Vipstjerten venter retur til Danmark i marts efter sit vinterophold under varmere himmelstrøg. Foto:Kristian Pikner CC BY-SA 4,0, Wikimedia

Vipstjerten ankommer
I marts ankommer vipstjerten. Pludselig sidder den på tagryggen og vipper med halen. Så er det rigtig forår!
Vipstjerten har tilbragt varmen sydpå ved Middelhavsområdet, men når foråret i nord står for døren kommer den tilbage igen. Nu er insekterne også ved at dukke frem og det er netop insekter som vipstjerten lever af.

De første citronsommerfugle kigger frem
Citronsommerfuglen overvintrer i huller og revner i gamle træer og hører til en af de første der ses om foråret. Så selvom det endnu er køligt kan man godt være heldig at opleve denne lille forårsbebuder.
Hannen er citrongul og hunnen hvidgrøn. Hannen har særlige duftskæl og dufter ligefrem af citron.

De brune frøer som her den Butsnudet frø begynder at komme frem i marts. Foto: Bernie CC BY-SA 3,0, Wikimendia.

De brune frøer kommer frem
Selvom det endnu er køligt er de første forårsfrøer dukket frem. I vintertiden opholder frøen sig nedgravet i jorden eller i mudderet på bunden af søen. Her ligger den i dvale og venter på forår.
For den butsnudet frø, vores almindeligste frø, nærmer yngletiden sig. Fra sidst på måneden begynder aktiviteterne ved vandhullerne og man kan høre frøernes kvækken.

Annonce