Svalerne er fløjet den lange vej fra det sydlige Afrika. En flyvetur på næsten 13.000 km!
På en morgentur til Vejlerne så vi i dag den 10. april den første, enlige svale. I disse dage meldes der om observationer over hele landet. I år blev de første svaler set allerede medio marts. Det er tidligere end sidste år, men meget tilsvarende foråret 2018, hvor den første landsvale blev set den 14. marts.
De fleste svaler ankommer fra syd i april, men det sker ikke sjældent at der observeres svaler allerede midt i marts eller tidligere. Den tidligste landsvale, der nogensinde er registreret i Danmark, blev set i Skagen den 23. februar 1990.
Vender trofast tilbage
Få fugle er som landsvalen tilknyttet menneskelig beboelse. Det skulle da lige være den hvide stork, men den ser vi ikke så meget til længere. Landsvalen derimod vedbliver trofast med at vende tilbage – og endda gerne til selvsamme hus eller gård, hvor den forrige år havde rede.
Svalerne er fløjet den lange vej fra det sydlige Afrika. En flyvetur på næsten 13.000 km!
Svalepar spiser 1 million, danske fluer og myg
Blot en enkelt svalefamilie med unger spiser, i følge Naturhistorisk Museum, omkring en million insekter (især fluer) i løbet af opholdet i Danmark. Ofte når svaleparret endda at opfostre to kuld unger.
I Danmark kan vi møde tre svalearter; landsvalen, bysvalen og digesvalen.
/MR
Kilder: Dofbasen.dk, dof.dk, Naturhistorisk Museum.