Så er svalen tilbage fra Afrika

De første svaler er nået frem. Her en landsvale fotograferet ved Værnengene i Vestjylland.

Svalerne er fløjet den lange vej fra det sydlige Afrika. En flyvetur på næsten 13.000 km!
Både landsvalen og bysvalen er nu blevet observeret over Danmark. De første meldinger kom den 4. april fra ikke mindre end 11 forskellige lokaliteter i Syd- og Midtjylland samt Sjælland. Det er godt to uger senere end sidste år, hvor den første landsvale blev set den 14. marts. Året før igen blev den første landsvale set den 9. marts i Nordjylland. Svalernes ankomst har således været lidt senere i 2018 i forhold til de foregående år, hvilket tilskrives det kolde forår.
De fleste svaler ankommer fra syd i april, men det sker ikke sjældent at der observeres svaler allerede midt i marts eller tidligere. Den tidligste landsvale, der nogensinde er registreret i Danmark, blev set i Skagen den 23. februar 1990.

Vender trofast tilbage
Få fugle er som landsvalen tilknyttet menneskelig beboelse. Det skulle da lige være den hvide stork, men den ser vi ikke så meget til længere. Landsvalen derimod vedbliver trofast med at vende tilbage – og endda gerne til selvsamme hus eller gård, hvor den forrige år havde rede.
Svalerne er fløjet den lange vej fra det sydlige Afrika. En flyvetur på næsten 13.000 km!

Annonce

Svalepar spiser 1 million, danske fluer og myg
Blot en enkelt svalefamilie med unger spiser, i følge Naturhistorisk Museum, omkring en million insekter (især fluer) i løbet af opholdet i Danmark. Ofte når svaleparret endda at opfostre to kuld unger.

I Danmark kan vi møde tre svalearter; landsvalen, bysvalen og digesvalen.
/MR

Kilder: Dofbasen.dk, dof.dk, Naturhistorisk Museum.

Annonce