Normalt ser vi først hugormen til foråret, hvor hannerne som de første dukker frem i marts i takt med at solen begynder at varme. Denne rekordmilde januar har dog i sjælden grad fremrykket forårstegnene. Således blev en hugorm i går observeret på Hannæs mellem Thy og Hanherred. Måske årets første?
Det har været usædvanligt mildt for årstiden. Januar 2020 har budt på endnu en varmerekord med en månedsmiddeltemperatur på over 5 grader. På NaturGuide.dk har vi modtaget meldinger om udsprugne anemoner, tudser på vandring og forårskåde sommerfugle, der er vågnet af vinterdvalen. De milde vinterdage har nu også vækket en hugorm, der i går blev set af Albert Schmidt på Hannæs ved Skårup Odde, tæt på naturreservatet Vejlerne.
Danmarks krybdyr er vekselvarme og tager derfor temperatur efter omgivelserne. Det betyder også at hugormen og andre krybdyr normalt ligger godt beskyttet under jorden vinteren over i sikkerhed for frost, sne og is. Sandsynligvis bevæger slangen sig i disse dage ikke langt fra sit vinterskjul og kan hurtigt krybe i ly, hvis vinteren pludselig skulle vise tænder.
/MR
Har du oplevet lignende usædvanlige forårstegn, så skriv gerne til redaktion@naturguide.dk