Aktiviteter du kan lave i naturen i vinterferien!

Der er masser af oplevelser at hente derude. Her er otte forslag til aktiviteter. Det meste er gratis og kræver kun lyst og fantasi.

Det kan du lave i naturen i vinterferien.
Af Marianne Riis, VisitNature.

Skal du ikke fare af sted på skiferie eller mod syd til de varmere himmelstrøg i din vinterferie, er her nogle sjove og lærerige forslag til hvad du kan lave. Det meste er gratis og kræver kun lyst og fantasi.

1) Tag ud til kysten og kig efter hajæg, rav og blæksprutteskaller.
Som oftest tager vi til stranden om sommeren for at bade og nyde solen, men om vinteren er der også meget at opleve. Med lidt held finder du æg fra rokker og hajer på stranden. Måske rav eller sepiaskaller fra blæksprutter. Se mere her, hvor du finder en fotoguide til hvad du kan finde. Læs mere.

Der kan findes mange spændende ting ved kysten. Her er det en sepiaskal fra en blæksprutte.

2) Find dyrespor.
Det er ikke altid nemt at se dyr i den vilde natur. Mange dyr gemmer sig om dagen eller er sky over for mennesker. Men de er derude – endda lige uden for huset! Det er nemmest at se, hvis der er faldet sne. Læs mere på NaturGuide.dk på dette link.

3) Lav dekorative islygter.
Hvis der er frost derude kan du let lave en flot islygte. Brug bl.a. rødbedesaft til at farve lygterne. Se her hvordan.

4) ”Gæt og mærk naturen” .
Tag ud til et naturområde, hvor I kan samle en masse forskellige ting – og det kan både være på stranden, i skoven, på heden eller i haven helt afhængigt af hvad man har lyst og mulighed for. Det kan f.eks. være en grankogle, mos, en svamp, en knogle m.m.
Det eneste man herefter skal bruge er en pose som ikke er gennemsigtig. Tingene bliver puttet i posen (uden at kigge) en af gangen og der skal herefter gættes hvilken ting som er i posen. Den, der skal gætte må stikke sin hånd ned i posen og mærke, men ikke kigge! Det er en sjov aktivitet som både indebærer, at man kommer ud i naturen og samtidig lærer lidt om den. Er man mange kan man eventuelt dele sig op i hold og så skal man gætte hvad de andre har fundet.

5) Lav dine egne foderkugler til fuglene.
Fuglene har det hårdt her om vinteren. Jorden er tit frossen og det er svært for dem at finde føde. Du kan nu hjælpe ved at lave dine helt egne foderkugler til fuglene. Det er både nemt og billigt, dog kræver det hjælp fra en voksen, da der skal smeltes fedtstof.
Først smeltes noget fedtstof langsomt i en gryde. Jeg plejer at bruge palmin, men andet kan sagtens bruges, eksempelvis svinefedt, solsikkemargarine eller lign. Fedtet skal kun lige smeltes så pas på det ikke bliver for varmt. Når fedtet er smeltet blandes fuglefrøene i. Mejserne vil især gerne have solsikkefrø. Der skal meget fyld i, ca. 4 gange så meget som fedt, men prøv jer frem. Bruger man palmin kan man med fordel lade det smeltede palmin stå et par timer og stivne en lille smule inden frøene hældes i.

Når hele blandingen begynder at stivne formes der kugler. En stor nål med stærk sytråd trækkes igennem midten af kuglen (husk at slå knude i den ene ende) og kuglen er klar til at blive hængt op. Man kan også fylde blandingen i forskellige forme såsom plastikkrus, kokosnødder, urtepotter eller lignende. Ja, det er faktisk kun fantasien som sætter grænser.
Her kan du læse lidt mere om fodring af fugle: Fuglene ved foderbrættet.

6) Bliv detektiv i naturen.
Lav en liste over ting som I skal finde i naturen. Er man flere kan man lave hold som konkurrerer mod hinanden om hvem der først finder tingene på deres liste. Eksempler på på ting, der kan stå på listen:
Find 3 forskellige blade
Find en ting som dyr har spist af
Find noget som ikke hører hjemme i naturen
Find noget, der lugter!
Find noget, der stikker!
Find noget fra et dyr – etc., etc.
At gå på opdagelse og lege detektiv i naturen er både sjovt og lærerigt og alle kan være med uanset alder, så tag mor, far eller naboen med ud i Sherlock Holmes’ fodspor.

7) Farv vintergækkerne blå.
Se hvordan de fine vintergækker suger vand op. Prøv at dryppe lidt blå frugtfarve i et vandglas med vintergækker – og se hvordan vintergækkerne skifter farve i takt med at de suger vandet op. Læs mere her: Frugtfarvede vintergækker.

8) Lav fjerpenne og skriv med usynligt blæk.
Tag en tur ud i naturen og se om I kan finde nogle fjer. Det skal helst være en større fjer. De egner sig nemlig bedst til at skrive med. I gamle dage før kuglepennens tid var fjerpenne meget udbredte. Se her hvordan man laver fjerpenne og skriver med usynligt blæk.

Rigtig god fornøjelse og spændende ferie.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...