Høgeuglen – en sjælden gæst fra nord!

hoegeugle_01I Danmark yngler 7 arter af ugler. Dog er yderligere truffet 4 arter herhjemme på træk. En af dem er høgeuglen. Det er dog langtfra hvert år, at man kan møde den mellemstore ugle, men 2016 er et besøgsår. I starten af oktober har en høgeugle indfundet sig Gribskov til stor glæde for mange fugleentusiaster og naturfotografer.

Dagaktiv.
Høgeuglen (Surnia ulula) som blandt andet yngler i det nordlige Skandinavien, adskiller sig fra de fleste andre uglearter ved at være dagaktiv. Her fanger den primært mus og lemminger. Særligt om vinteren, hvor føden kan være knap udvider den menukortet med fugle helt op til drosselstørrelse.
Bestanden af høgeugler svinger en del fra år til år afhængig af gnaverbestanden men det er svært at bedømme bestandens størrelse, da høgeuglen lever og yngler i øde områder langt fra mennesker. Det vurderes dog, at den europæiske bestand er aftaget i de senere år, da mængden af invasionsfugle syd for ynglepladserne er aftaget.

Høgeuglen har fået sit navn for sit høgeagtige udseende. Foto: Wikimedia, CC BY-SA 3,0
Høgeuglen har fået sit navn for sit høgeagtige udseende. Foto: Wikimedia, CC BY-SA 3,0

Aggressiv.
Netop fordi høgeuglen lever så langt fra mennesker og påvirkninger derfra, er fuglen meget lidt sky. Når den er på besøg herhjemme er det ikke usædvanligt at møde den i villakvarterer i fjernsynsantenner eller i toppen af fritstående træer i skovlysninger.
Der er dog et tidspunkt, hvor man skal være på vagt når det kommer til høgeuglen. Når ungerne forlader reden forvandles den ellers fredelige høgeugle. Forældrene bliver aggressive og kan endda finde på at angribe mennesker med stor voldsomhed. Så hvis du er i nærheden af redepladser med udfløjne unger, er det bedst ikke at slippe de voksne forældre af syne.

Høgeugle unger. Foto: Rob MacDonald, Wikimedia
Høgeugleunger. Foto: Rob MacDonald, Wikimedia

Fakta om høgeuglen:

  • Høgeuglen har fået sit navn på grund af sit høgeagtige udseende med tværstribet bryst og den lange hale.
  • Flugten minder lidt om spurvehøgens med hurtige vingeslag.
  • Uglen har et vingefang på 69-82 cm.
  • Kroppen er 35-43 cm. Hunnen er lidt større end hannen.
  • Høgeuglen får et kuld om året med 6-10 æg i reden.
  • Yngler i det nordlige Skandinavien, Rusland, Asien og Nordamerika i nåle- og birkeskov. Gerne med adgang til enge, dale eller sumpe.

MR/

Kilde: Dof.dk, fugleognatur.dk

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...