Lav sommerdrik af hyldeblomst

Hylden blomstrer i juni og de hvide blomsterklaser er kilden til den skønneste sommerdrik.

Hyldeblomst – smagen af sommer.

Af Marianne Riis.
Hylden (Sambucus nigra) har været skattet langt tilbage i tiden og har i tusinder af år været at finde i den danske natur. Den robuste busk, der til tider kan udvikle sig til et 6-7 meter højt træ, har været brugt som lægeplante. De tilberedte bær, der har et højt indhold af A- og C-vitaminer, har været anvendt mod forkølelse og influenza og et afkog af de hvide blomster skulle virke feberstillende og sveddrivende. Gennem tiden har mange jægere benyttet sig af at gnide huden med hyldeblade, der efter sigende derved skulle holde myggene på afstand.
Når det kommer til hylden holder jeg allermest af at lave sommerdrik af hyldens hvide blomster, der i juni blomstrer i store klaser. Hen i september kan man også lave hyldesuppe eller hyldesaft af de små, sorte bær.

Opskrift på den bedste hyldeblomstdrik:

Saft af hyldeblomst.
Saft af hyldeblomst.

Blomsterne klippes ned i en gryde eller spand med låg. Jeg anbefaler at bruge ca. 20-30 hyldeblomst-skærme, der lettest klippes af med en saks, 2 hele (økologiske) citroner, der skæres i skiver, 2 spiseskefulde citronsyre, ca. 600-700 g. sukker.
Sukkeret blandes med citronsyren i en skål og hældes over med 1 liter kogende vand, hvorpå den opløste sukkerlage hældes i gryden til hyldeblomsterne. Sæt låget på og lad det trække i ca. 4 dage et køligt sted – gerne i køleskabet. Rør evt. et par gange dagligt i saften.
Derefter sies indholdet og du har nu en nu en koncentreret hyldeblomstsaft.

Saften fortyndes med vand før den serveres. Tilsæt evt. lidt atamon for bedre holdbarhed – eller endnu bedre frys små portioner ned.

Kold hyldeblomstdrik er smagen af sommer! Saften kan evt. bruges i velkomstdrikke blandet med hvidvin og danskvand.

Tilberedning af hyldeblomstsaft.
Tilberedning af hyldeblomstsaft.

Hyldemor
I ældre tid mente man, at hyldetræet var bosted for en god ånd. Nogle kilder angiver ligefrem at det var gudinden Freja selv, der gjorde ophold i hylden. Den gode beskytter i hyldetræet blev senere kendt som hyldemor – og et hyldetræ tæt op ad huset havde en beskyttende virkning for husets beboere.

hyldebaer
Hyldebærrene er modne i september. Husk at bærrene ikke må spises rå. Kogt til saft eller suppe findes der ikke noget bedre en kold vinterdag.

HUSK at hyldebuskens grønne bær, blade og bark er giftige. De modne bær bør heller ikke spises rå, men koges i ca. 20 minutter til saft, der til gengæld er en yderst skattet vinterdrik. Der er næppe noget bedre end en varm kop hyldesaft en vinterdag.

Kilder: Wikimedia, Danmarks Naturfredningsforening, Skoven-i-skolen.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE