Mælkebøttemarmelade

Mælkebøtter kan bruges til en fin marmelade. Prøv selv! Det er nemt! Se videoen herunder.

Spis dine mælkebøtter af Marianne Riis, VisitNature.
De står smukt og vejer som et gult tæppe. Når jeg kigger ud af vinduet kan jeg se dem så langt øjet rækker (det skal lige siges, at jeg bor på landet). Det er den smukke mælkebøtte! Blomsten med den intense gule farve, og som mange haveejere hader og kæmper for at udrydde. Ikke så meget på grund af blomsten i sig selv, men på grund af dens utrolige overlevelsesevne og evne til at sprede sig. Har man først fået den indenfor i haven og i græsplænen kan det være en kamp at få bugt med den.
Men nu er hjælpen på vej! Mange er nemlig ikke klar over, at det er en af de få planter, hvor man både kan spise blomsten og bladene. Bladene er rigtig gode i blandt andet salater og brød, og blomsten kan eksempelvis bruges til saft eller marmelade.
Her får du en nem og hurtig opskrift på, hvordan du kan lave marmelade på mælkebøtteblomsten. Har du børn er det også let for dem at være med og så er det sjovt at plukke blomsterne. Se videoen her:

Ingredienser:
Ca. 4 dl. Mælkebøtteblomster (kun de gule kronblade)
4 dl. Vand
2 dl. Sukker
3-4 tsk. Friskpresset citronsaft
1-2 tsk. Gelatine/stivelse
Sådan gør du:
Mælkebøtteblomsterne koges i vandet ved svag varme i 10-15 min. Herefter sies blomsterne fra og væsken puttes tilbage i gryden. Tilsæt sukker og citronsaft og lad det koge til sukkeret er helt opløst. Herefter tilsættes stivelsen. Prøv dig lidt frem med mængden. En god måde at tjekke om der er nok stivelse i er ved at tage en teske af marmeladen på en underkop. Så køler det hurtigt af og man kan se konsistensen. Hvis det stadigvæk er helt flydende tilsættes lidt ekstra stivelse.

Når marmeladen har den ønskede konsistens, hældes det på glas. Skyl eventuelt glassene med atamon først.

Alternativ: Mælkebøttemarmeladen er sød og hvis man gerne vil have lidt mere syrlighed eller kant, kan man med fordel koge 2 æbler skåret i tern (med skræl og kerner – gerne nedfaldsæbler) sammen med mælkebøtteblomsterne. Det skal så koge lidt længere, omkring tre kvarter til en time, hvorefter æblerne sigtes fra sammen med blomsterne. Man skal så ikke bruge så meget stivelse, da æblerne frigiver pektin som er stivelse.

TIPS: Det ser smukt ud, hvis man putter lidt mælkebøtteblomster (de gule kronblade) i marmeladen lige inden det hældes på glas (de skal lige varmes op 1-2 min).

Se også: Mælkebøtter – til sjov og salat.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE