Fem skønne steder til sommerens vandreture!

en vandreferie kan være godt for både krop og sjæl. Foto: GraphicStock
En vandreferie kan være godt for både krop og sjæl. Foto: GraphicStock

Danmark rummer nogle fantastiske steder med flot og spektakulær natur. Er du til intense naturoplevelser og kan lide at vandre, så kommer her fem bud på hvor sommerens vandreferie kan holdes.

Godt for øjet og for sjælen.
Vandreferie er for alle, både børn og voksne. Afhængig af alder og fysisk form kan en vandretur tilrettelægges efter de flestes behov. Vandreruter findes i alle længder og flere steder findes der også ruter som er specielt egnet for både kørestole, barnevogne og gangbesværede. Her er højt til himlen og mange steder opleves tit mere nærværende når det foregår til fods end eksempelvis i bil. Derudover er det oftest billigere end mange andre måder at holde ferie på.
Så om du er garvet vandrer eller skal ud for første gang, så er det bare på med vandreskoene, for en verden af naturoplevelser venter forude.

Udsigten over klithederne i Hanstholm vildtreservat i den nordlige del af Nationalpark Thy. Foto: Jensbn CC BY-SA 3,0, Wikimedia
Udsigten over klithederne i Hanstholm vildtreservat i den nordlige del af Nationalpark Thy. Foto: Jensbn CC BY-SA 3,0, Wikimedia

1. Nationalpark Thy.

Her i det nordvestlige hjørne af landet finder man mange spændende vandrerruter. Har man først oplevet den skønne natur i Thy og omegn, er det ikke svært at forstå, at netop dette område i 2008 blev udråbt til Danmark første nationalpark. En af ruterne, vestkyststien Agger-Bulbjerg som i øvrigt er en del af Nordsøstien, giver en naturoplevelse ud over det almindelige. Ruten som er på omkring 90 km, går igennem nationalparken og benytter den gamle redningsvej det meste af tiden. Kun strækningen mellem Klitmøller og Hanstholm foregår ikke på den gamle redningsvej. Her føres stien ned på stranden, hvor Vesterhavet opleves helt tæt på.
Oplevelserne spænder fra storslået klitlandskab til unikt dyreliv med blandt andet traner, tinksmed til smukke og sjældne planter. Turen ender i Bulbjerg som rummer Danmarks eneste fuglefjeld med de smukke mågefugle riderne. Ruten byder på sjælero og storhed på en gang.
Langs hele ruten ligger der mindre byer, hvor det ofte er muligt at proviantere. Flere steder er der shelter- og teltpladser og derudover findes der forskellige Bed & Breakfast-logier, kroer og enkelte hoteller.

Naturstyrelsen har udgivet en folder; Vestkyststien Agger-Bulbjerg. Derudover er der også udgivet en folder over Nordsøstien i Thy, som dækker en del af ruten. Hele ruten er afmærket.

Det smukke område ved Hald Sø og Dollerup Bakker er et af de smukke naturområder man på vandretur langs hærvejen. Foto: Sten Porse CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Hald Sø og Dollerup Bakker er et af de smukke naturområder man passerer på vandring langs hærvejen. Foto: Sten Porse CC BY-SA 3.0, Wikimedia

2. Hærvejen.

Hærvejen, også kaldet pilgrimsruten, er nok den mest kendte, danske vandrerute. Den oser af historie og vælger du at vandre her, er det som at komme tilbage i tiden når du går på de helt små veje og stier.
Vandreruten som senest er blevet udvidet mod nord til Frederikshavn og Hirtshals er nu på samlet knap 500 km. Oprindeligt gik ruten fra Viborg i Midtjylland til Padborg ved den dansk-tyske grænse. Sidstnævnte rute er 280 km, men man kan sagtens dele den op i mindre etaper. Vandreturen fra Viborg mod grænsen giver en skøn blanding af varierede naturoplevelser og historiske fortællinger med blandt andet runesten og gravhøje. Hele ruten går ned langs den jyske højderyg med dramatiske landskaber.
Der er en del relativt billige overnatningsmuligheder langs hærvejen.

Ruten er afmærket og en del af den næsten 5000 km lange E1 Europæiske fjern-vandrerute. Haervej.dk har lavet en app over ruten.

Det betagende landskab ved Møns Klint. Foto: Bob Collowän CC BY_SA 3.0, Wikimedia
Det betagende landskab ved Møns Klint. Foto: Bob Collowän CC BY_SA 3.0, Wikimedia

3. Møns Klint.

Vandretur ved Møns Klint byder på oplevelser ud over det sædvanlige. Her kommer man ikke kun på en tidsrejse flere millioner år tilbage i tiden. Blandt fossilfund fra bunden af kridthavet får man her mulighed for naturoplevelser i særklasse. Her findes blandt andet nogle af Danmarks ældste træer med over 400 år på bagen. Det er også her, at verdens hurtigste dyr, vandrefalken, yngler som et af de få steder i landet. Dertil kommer at næsten halvdelen af Danmarks orkideer er repræsenteret på Møns Klint med hele 18 forskellige arter.

Der er flere muligheder for vandreture. Naturstyrelsen har etableret syv forskellige ruter i området. Længden af turene varierer fra to til ni kilometer, men de kan sagtens kombineres til længere vandringer. Ruterne varierer i sværhedsgrad, hvor nogle indeholder trapper med op til 497 trin!
Der er flere muligheder for overnatninger på Møn, ikke mindst på en af de mange hyggelige Bed & Breakfast' som øen rummer.

Naturstyrelsens ruter og kort over Møns Klint.

4. Øhavsstien.

Når vi taler om vandreture og unik natur, er det ikke til at komme udenom Sydfyn. Her findes dybe kløfter og stejle skrænter skabt af mægtige kræfter under den sidste istid. Resultaterne ses eksempelvis i dag i Svanninge Bjerge og Svanninge bakker.
Her på Sydfyn finder vi en af Danmarks længste vandreruter med en 220 km afmærket trampesti som har det Sydfynske Øhav som nærmeste nabo. Øhavsstien som ruten kaldes, byder på alt fra hyggelige øsamfund og skønne naturområder til herregårde.

Vandring på Øhavsstien byder på mange godser og herregårde og på Tåsinge kommer man forbi Valdemar Slot. Her ses slottes porthus. Foto: Rriemann CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Vandring på Øhavsstien byder på mange godser og herregårde og på Tåsinge kommer man forbi Valdemar Slot. Her ses slottes porthus. Foto: Rriemann CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Man kan sagtens vælge at gå en mindre del af trækningen. De fire kommuner som Øhavsruten går igennem, har lavet foldere med ruteforslag over områderne. I folderne er der også forslag til overnatning.
Se folderne over de syv delstrækninger her.
Der er desuden udgivet en guidebog om Øhavsstien på 180 sider.

5. Bornholm.

Bornholm er en rigtig perle når det kommer til naturoplevelser og vandreture er ingen undtagelse. Solskinsøen, som Bornholm også kaldes, byder på flere flotte vandreruter i forskellige længder. En af dem ligger på øens nordlige punkt ved Hammerknude. Udover den helt spektakulære udsigt byder området på en både varieret og smuk natur med klippeskrænter, skovsøer, åbne heder, frodige sprækkedale og meget mere. Det er også her, at man kan opleve Opalsøen og andre spor efter stenbrydningen som tidligere foregik i området. Dertil kommer, at området om foråret er Bornholms bedste trækfuglelokalitet.
Ruten er dog ikke egnet for gangbesværede, kørestole eller lignende.

Salomons Kapel, Hammerknuden. Ruinen er fra 1300-tallet. Lige nordvest for kapellet er der en kilde som i middelalderen blev betragtet som værende hellig. Foto: Helga Steinreich, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.
Salomons Kapel, Hammerknuden. Ruinen er fra 1300-tallet. Lige nordvest for kapellet er der en kilde som i middelalderen blev betragtet som værende hellig. Foto: Helga Steinreich, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Har man mod på en længere tur er det også muligt at gå Bornholm rundt. En gammel rute på omkring 120 km langs vandet rundt om hele øen.
Naturstyrelsen har lavet en folder om Hammeren og Hammershus med ruten mod nord som kan findes på styrelsens hjemmeside. .
Vil man hele øen rundt kan kort hentes på hjemmesiden bornholm-rundt.dk.

Kontakt det lokale turistkontor.
Desværre findes der endnu ikke en samlet oversigt over alle afmærkede vandrestier og-ruter i Danmark, men et godt råd er altid at kontakte det lokale turistkontor i det område du påtænker at vandre. De kan ofte være behjælpelige med foldere, kort og gode råd.
Hvis man ikke er til hotel, Bed & Breakfast eller lignende, men hellere blot vil sove i telt i naturen, findes der 201 forskellige skovområder i Danmark, hvor man må slå sit telt op. Se hvor og reglerne for overnatning i det fri på Naturstyrelsens hjemmeside.

Når du er på vandretur så husk altid, at vise hensyn til naturen, lodsejere samt andre vandrere.

Rigtig god vandretur!
MR/

Kilder: haervej.dk, bornholm-rundt.dk, Naturstyrelsen, friluftsguiden.dk, vandreruter.dk, visitfyn.dk, Wikipedia.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE