De syv basale overlevelsesfærdigheder

De 7 basale overlevelsesfærdigheder
af Jeppe Zabel
Artiklen er et tillæg til “Vi er fascinerede af overlevelse – på tv”
Grundlæggende kan man opdele ’hvordan man bedst overlever i naturen i en nødssituation’ i syv kategorier:

survival_jungle1. Den mentale indstilling
2. Førstehjælp
3. Læ
4. Vand
5. Ild
6. Signaler efter hjælp
7. Mad

De syv kategorier fremstår i prioriteret rækkefølge, selvom denne prioritet kan variere en smule afhængigt af den enkelte situation. For eksempel kan læ være meget vigtig ved ekstremt varme eller kolde klimaer, mens det ikke er så væsentligt ved mere jævne temperaturer og så frem deles.

1. Den mentale indstilling
Det første punkt stikker lidt ud fra de øvrige seks, der alle er fysiske – hvor man udøver bestemte fysiske færdigheder. Grunden til en mental positiv indstilling ligger helt i toppen af listen er, at et køligt overblik og en vurdering af situationen, samt en beslutsomhed for at overleve, er helt centralt i enhver nødssituation – ikke mindst ved nødssituationer i naturen.
Hos spejderne er ansvar, og det at kunne klare sig på egen hånd, uden hjælp fra voksne, et vigtigt fokus. Dermed betyder det meget, at gå til en opgave med en positiv mental indstilling samt med en god portion overskud – egenskaber der er essentielle i en nødssituation.

Faret vild i bjergene i den tætte tåge.
Faret vild i bjergene i den tætte tåge. Et køligt overblik og en vurdering af situationen, samt en beslutsomhed for at overleve, er helt centralt i enhver nødssituation.

2. Førstehjælp
Det første man rent praktisk skal gøre, er at tage sig af eventuelle skader man kan have pådraget sig ved diverse uheld, da disse skader somme tider kan være livsfarlige, hvis de ikke bliver behandlet hurtigt nok.
En fast del af spejdernes arbejdsprogram er førstehjælp, og der afholdes hvert år mange førstehjælpskurser rundt omkring i landets mange spejderhytter.

3. Læ
Derefter skal man finde eller bygge et læ, så man hurtigst muligt kan få ly for vind og vejr – især ved ekstreme temperaturer eller vejrforhold. Desuden omfatter denne kategori beklædning, der kan beskytte kroppen.
Som spejder kan man for eksempel lære at bygge en bivuak eller andre former for læ som et led i at kunne klare sig selv i naturen.

En bivuak giver ly for vind og vejr. Foto: Benjamin Haas/Dreamstime.
En bivuak giver mulighed for ly for vind og vejr. Foto: Benjamin Haas/Dreamstime.

4. Vand
Dernæst er det en god ide at finde en vandkilde, idet bare en enkelt dag uden vand i et varmt klima, kan gøre at man ikke kan tænke klart. Desuden har man i visse tilfælde brug for at koge vandet for at rense det. Og her kommer det næste punkt ind i billedet.

Adgang til vand er livsvigtig for overlevelse i vildmarken.
Adgang til vand er livsvigtig for overlevelse i vildmarken. Foto: NaturGrafik.

5. Ild
For udover at rense vandet ved at koge det, kan ild både bruges til at få varme, tilberede mad og i det hele taget ’booste moralen’, som Bear Grylls ville udtrykke det.
Som spejder skal man kunne tænde et bål, og gøre det hurtigt og korrekt; en disciplin der kræver både tålmodighed og teknisk snilde.

Ild både bruges til at få varme, tilberede mad og i det hele taget ’booste moralen’.
Ild både bruges til at få varme, tilberede mad og i det hele taget ’booste moralen’.Foto: NaturGrafik.

6. Signaler efter hjælp
Man kan signalerer efter hjælp på flere forskellige måder. For eksempel ved at lægge fugtige grene på bålet og derved skabe et røgsignal, eller ved at bygge et stort ’X’; for eksempel med grene, der kan ses fra en eventuelt redningshelikopter (hvilket vil sige at man med fordel kan bygge X’et i en lysning eller ved en kyst, hvor der er frit udsyn fra oven).
Selvom ikke alle spejdere lærer at morse eller lave røgsignaler, lærer de at kunne vurdere om der er behov for at tilkalde hjælp i en given situation, og at udføre denne til kalden på forskellig vis.

7. Mad
Mad står nederst på den prioriterede liste, idet man, i en overlevelsessituation i naturen, kan klare sig betydeligt længere tid uden mad, end man kan uden for eksempel læ, vand og førstehjælp. Alligevel er maden naturligvis essentiel i en overlevelsessituation, og her er det viden om hvilke planter og bær man kan spise, samt hvorledes man sætter fælder op og jager, der er væsentlig.
Og selvom man ikke decideret jager eller sætter fælder op, lærer man som spejder, at spore forskellige dyr i skoven samt hvilke planter der er spiselige.

Mad er essentielt i en overlevelsessituation, og her er det viden om hvilke planter og bær man kan spise, samt hvorledes man sætter fælder op og jager, der er væsentlig.
Mad er essentielt i en overlevelsessituation, og her er det viden om hvilke planter og bær man kan spise, samt hvorledes man sætter fælder op og jager, der er væsentlig.Foto: NaturGrafik.

Ud fra de 7 overlevelsespunkter fremgår det, at der findes rigtig mange lighedspunkter mellem, hvilket færdigheder der er væsentlige i en overlevelsessituation og hvilke man lærer som spejder. Det er altså utrolig nyttig viden og potentielt livsnødvendige færdigheder der er på spil, både i overlevelsesprogrammer og hos spejderne. Og ved sidstnævnte lærer man naturligvis færdighederne i praksis.

Læs også Vi er fascinerede af overlevelse – på tv.

 


Om forfatteren: Jeppe Zabel er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling og blogger om sprog og kultur på theblaze.dk. Han er selv medlem af KFUM-spejderne og har de seneste år dyrket et aktivt friluftsliv bl.a. i form af vandring og bjergbestigning.


Blogindlæg. I kategorien “Blog” skriver eksterne skribenter, debattører og meningshavere i egen ret. Redaktionen deler ikke nødvendigvis de holdninger, der fremgår af de enkelte indlæg.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE